Benigni crede că Rusia va crește, în noiembrie, livrările de gaze naturale pe piața europeană cu precădere. Acest lucru va ajuta, este adevărat, companiile de utilități de pe Bătrânul continent europene să-și completeze stocurile. Dar, atrage atenția expertul, nu trebuie uitat că situația va depinde în mare măsură de vreme.
„Acum depozitele noastre subterane sunt pline în proporție de aproximativ 75%. Este o abatere masivă față de grafic, o întârziere inadmisibilă. La ora actuală, rezervoarele ar fi trebuit să fie aproape la capacitate maximă, dacă autoritățile care răspund de această chestiuni s-ar fi gândit din timp. Anul trecut, dacă vă amintiți, gradul de umplere a fost de 96%, valoare care a coborât la 30% după o iarnă grea și geroasă. Tocmai de aceea trebuia acționat la momentul potrivit, nu în prag de iarnă”, a spus Benigni, adăugând că situația creată a fost punctul de plecare pentru actuala criză a gazelor.
Între timp, sectorul industrial european a început să reducă consumul de gaze din cauza majorărilor record ale prețurilor. În octombrie, consumul mediu a scăzut cu aproximativ 12% față de nivelul din perioada de dinaintea pandeiei, potrivit datelor Engie EnergyScan. Șeful biroului de consultanță, Julien Hoarau, a avertizat că prețurile ridicate ar putea încetini redresarea economică.
De la începutul anului, actualele prețuri ale gazelor naturale în Europa sunt de patru ori mai ridicate decât valorile de la începutul anului în curs. Pe 6 octombrie, s-a atins chiar recordul istoric de 1920 de dolari/mia de metri cubi, pentru ca ulterior să scadă sub 1.000 de dolari și să se mențină în jurul acestui prag.
Combustibilii fosili devin din ce în ce mai scumpi în întreaga lume. Contractele futures pe gaze naturale la New York Mercantile Exchange au atins un maxim de 13 ani, în timp ce petrolul a crescut și el.
Creşterea preţurilor la gaze naturale pe piaţa angro din Europa încurajează din ce în ce mai multe companii de utilităţi să facă trecerea la cărbune pentru a genera electricitate, tocmai într-un moment în care regiunea încearcă să elimine combustibilul poluant.
Citește și Chisăliță explică riscurile unei plafonări a prețului la electricitate
Deşi atât preţul cărbunelui cât şi cel al certificatelor de poluare au crescut în ultimele luni în Europa, aceste creşteri sunt mai mici comparativ cu explozia preţurilor la gaze naturale, astfel că balanţa costurilor pe termen scurt se înclină spre utilizarea cărbunelui pentru a produce energie electrică.
Preţul de referinţă la certificatele de poluare tranzacţionate în cadrul schemei ETS s-a dublat de la începutul anului iar cotaţiile futures la cărbune au înregistrat şi ele o creştere de peste 100%. Cu toate acestea, cotaţiile la gaze pe piaţa angro din Olanda sunt de aproape patru ori mai mari în prezent comparativ cu situaţia de la începutul anului.
În ultimii doi ani costurile pentru termocentralele pe gaze naturale au fost mai mici decât pentru termocentralele pe cărbune, dacă sunt incluse şi costurile cu certificatele de poluare, însă acest lucru s-a schimbat începând din luna iulie a acestui an.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.