Deputații Uniunii Europene au convenit marți asupra unor măsuri pentru a crește gradul de reparare a acestor bunuri astfel încât risipa cauzată de achiziționarea de produse noi de către consumatori să fie redusă, arată Reuters.
Comisia Europeană a propus în martie o nouă lege care să oblige vânzătorii să repare gratuit un produs în perioada de garanție legală de doi ani, dacă costul nu este mai mare decât cel al unei înlocuiri, și să asigure reparații pentru produse timp de cinci până la zece ani de la vânzare.
Normele se aplică unor produse precum frigiderele, mașinile de spălat vase, aspiratoare, produse de stocare a datelor și echipamente de sudură, care trebuie deja reparate în conformitate cu legislația UE în vigoare.
Garanții mai mari pentru bunuri
Parlamentul European va trebui să convină asupra unui text final cu guvernele UE, după ce a votat cu 590 de voturi pentru și 15 împotrivă, în favoarea unui text care adaugă un an suplimentar la garanția legală și încurajează țările UE să ofere stimulente pentru reparațiile produselor.
De asemenea, prin intermediul acestei reglementări, oficialii au încercat să facă piesele de schimb mai accesibile prin promovarea concurenței loiale și prin obligarea producătorilor de a le pune la dispoziția reparatorilor independenți la un preț rezonabil.
"Vrem să punem capăt costurilor prohibitive pentru piesele de schimb. Acestea ar trebui să fie disponibile la un preț accesibil și fără obstacole puse în cale", a declarat Rene Repasi, deputatul social-democrat german care responsabil cu această legislație.
Textul asupra căruia au căzut de acord legislatorii a inclus și bicicletele, care nu fac obiectul normelor de reparabilitate, deși sunt reparate frecvent. Repasi a declarat că această includere a fost concepută pentru a încuraja regulile de reparare dincolo de produsele specificate.
Reprezentanții Parlamentului vor trebui să negocieze un text final cu grupul de țări UE în Consiliu.
Repasi a declarat că speră ca acest lucru să fie încheiat în februarie pentru a permite ca legea să intre în vigoare înainte de alegerile parlamentare europene din iunie.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.