Acesta a declarat sâmbătă, în timpul vizitei sale în China, că ușa Uniunii Europene este deschisă pentru discuții cu privire la tarifele UE la exporturile chineze.
"Ceea ce le-am sugerat astăzi partenerilor mei chinezi este că ușile sunt deschise pentru discuții și sper că acest mesaj a fost auzit", a spus el în prima sa declarație la Shanghai, după întâlniri cu oficiali chinezi în cursul dimineții la Beijing.
Vizita lui Habeck este prima a unui oficial european de rang înalt de când Bruxelles-ul a propus taxe ridicate la importurile de vehicule electrice (VE) fabricate în China pentru a combate ceea ce UE consideră subvenții excesive susținute de guvernul de la Beijing.
Habeck a declarat la întâlnirea din Shanghai că, până în noiembrie, există timp pentru un dialog între UE și China cu privire la chestiunile tarifare și că el crede în piețele deschise, dar că piețele necesită condiții de concurență echitabile.
Taxele provizorii ale UE urmează să se aplice până la 4 iulie, ancheta urmând să continue până la 2 noiembrie, când ar putea fi impuse taxe definitive, de obicei pentru cinci ani.
"Aceasta deschide o etapă în care negocierile sunt posibile, discuțiile sunt importante și dialogul este necesar", a declarat Habeck.
După ce UE a impus taxe de până la 38% unor producători auto din China, autoritățile de la Beijing au răspuns în diverse moduri. Legat de ancheta desfășurată de Comisia Europeană vis a vis de subvențiile guvernului chinez în marile fabrici auto din această țară, unul dintre reprezentații guvernului a răspuns că Europa vrea să declanșeze un război economic. Companiile din domeniu au sugerat totodată guvernului chinez să impună la rândul său o taxă asupra vehiculelor pe bază de carburant provenite din Uniunea Europeană.
Citește și: Vehicule electrice: 10 factori care explică dominația chineză ANALIZĂ
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.