Opoziţia Parisului nu a avut efect deoarece deciziile în domeniul comercial sunt luate în cadrul UE cu majoritate calificată. Vocea Franţei nu era deci indispensabilă. Franţa se afla sub presiunea altor state membre UE, în special a Germaniei.
Aceste negocieri pe teme comerciale vizează încetarea tensiunilor cu preşedintele american Donald Trump, care ameninţă să impună taxe la importurile de automobile europene, un sector foarte sensibil pentru Berlin.
Viitorul acord UE-SUA urmează să se limiteze la bunurile industriale, adică nu va include agricultura, serviciile sau achiziţiile publice. Washingtonul doreşte totuşi să integreze agricultura în negocieri.
Citește și: Taxele vamale n-au dat roade. Deficitul comercial al SUA crește
Comisia Europeană intenţionează să poarte discuţii cu Washingtonul de îndată ce Statele Unite vor adopta mandatul lor de negociere, sperând să ajungă la un acord înainte de încheierea mandatului actualului executiv comunitar, la 31 octombrie.
Dacă negocierile vor fi duse la capăt, Bruxelles-ul anticipează o creştere a comerţului transatlantic cu puţin sub 10% până în 2033 în sectoarele vizate, echivalentul a 53 de miliarde de euro.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.