Publicitate
Blocul comunitar recurge la acest demers pentru a atinge ținta de renunțare la combustibilii fosili, conform unui plan al negociatorilor care vor fi inițiate de UE, conform Reuters.
Reuniunea la nivel înalt a Organizației Națiunilor Unite privind schimbările climatice din acest an, care va avea loc la Baku, Azerbaidjan, în noiembrie, se va concentra asupra finanțării, marile economii, precum UE 27, fiind presate să accepte să aloce mai mulți bani pentru a ajuta țările mai sărace să facă față schimbărilor climatice.
Proiectul consultat de Reuters, care ar putea fi modificat înainte ca țările UE să îl finalizeze în octombrie, arată că UE speră să ajungă la un acord la COP29 cu privire la un nou obiectiv global pentru finanțarea combaterii schimbărilor climatice.
Cu toate acestea, documentul arată că Bruxelles-ul va avea și alte cerințe - inclusiv ca țările să își intensifice în mod semnificativ eforturile de reducere a emisiilor prin respectarea acordului încheiat la summitul COP28 de anul trecut din Dubai privind "tranziția de la combustibilii fosili".
Toate țările ar trebui să elaboreze noi promisiuni naționale privind clima "aliniate la obiectivul de 1,5°C și la obiectivele de tranziție energetică convenite la Dubai, în special renunțarea la combustibilii fosili, triplarea capacității de energie regenerabilă și dublarea câștigurilor anuale în materie de eficiență energetică până în 2030", se arată în proiect.
Țările participante se confruntă cu un termen limită de la începutul anului 2025 pentru a prezenta la ONU noi angajamente naționale privind clima.
În prezent, UE este cel mai mare contribuitor mondial la finanțarea combaterii schimbărilor climatice. Bruxelles-ul a declarat că intenționează să continue acest sprijin, dar a susținut că contribuțiile financiare mai mari trebuie să fie însoțite de acțiuni mai ferme din partea altor țări pentru a reduce emisiile de CO2 care cauzează schimbările climatice.
De asemenea, UE va face presiuni în cadrul COP29 pentru ca alte economii majore, precum China, să contribuie la obiectivul ONU de finanțare a schimbărilor climatice, se arată în document.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.