Publicitate
Potrivit propunerilor convenite de reprezentanţii statelor membre, băncile vor avea la dispoziţie mai mult timp pentru a-şi constitui rezerve cu care să acopere posibilele pierderi provocate de creditele neperformante. Statele UE au fost de acord să prelungească, de la doi până la trei ani, intervalul de timp în care băncile trebuie să acopere noile credite fără garanţii, mai riscante, care vor deveni neperformante.
De asemenea, statele UE au convenit să amâne aplicarea noilor norme. Inţial, acestea urmau să se aplice, retroactiv, din luna martie 2018, ceea ce înseamnă că băncile ar fi avut la dispoziţie doi ani, până în luna martie 2020, pentru a-şi constitui rezerve cu care să se protejeze împotriva noilor credite neperformante. În schimb, guvernele UE au convenit ca doar creditele emise după ce noile reguli vor fi adoptate să fie supuse noilor cerinţe, ceea ce înseamnă că, practic, băncile vor avea la dispoziţie peste trei ani pentru a acoperi pierderile provocate de aceste noi credite.
În plus, "portiţele legislative" care ar fi permis băncilor să pună deoparte mai puţini bani pentru unele credite au fost eliminate din propunerea iniţială, a dezvăluit un diplomat implicat în procesul de negociere.
Acordul convenit miercuri de reprezentanţii statelor UE relaxează însă modificările legislative propuse în luna martie de Comisia Europeană. În plus, Parlamentul European trebuie să îşi dea şi el acordul asupra modificărilor propuse de guvernele statelor membre.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.