Uniunea Europeană ar urma să interzică transbordarea de GNL rusesc, cât și utilizarea porturilor UE de către navele care transportă bunuri care contribuie la efortul de război al Rusiei, potrivit unui text aflat în discuție, conform Reuters.
Textul cuprinde propuneri care ar constitui al 14-lea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei pentru invazia din 2022 a Ucrainei, care este dezbătut acum de membrii UE înainte de a intra în vigoare.
Potrivit propunerilor prezentate vineri oficialilor europeni, pachetul va încerca să limiteze veniturile Rusiei din vânzările de gaze naturale lichefiate prin interzicerea utilizării facilităților UE pentru transbordarea gazului natural lichefiat rusesc către țări terțe.
Alte bunuri incluse pe lista sancțiunilor
Propunerile includ, de asemenea, o interdicție privind utilizarea porturilor și ecluzelor UE pentru navele care contribuie la efortul de război al Rusiei.
Aceasta ar putea include transportul de bunuri care generează venituri semnificative pentru Rusia, bunuri sau tehnologii utilizate în sectorul apărării și al securității sau transportul de combustibili în afara sistemului de plafonare a prețurilor.
De asemenea, operatorii din UE vor fi trași la răspundere în cazul în care entitățile din afara UE pe care le dețin sau le controlează nu respectă sancțiunile. În ceea ce privește echipamentele care sunt utilizate pe câmpul de luptă sau care sunt esențiale pentru armata rusă, operatorii ar trebui să dispună de sisteme pentru a identifica și a întrerupe aceste transporturi către Rusia, potrivit textului propunerii.
Propaganda rusească în UE, interzisă
Propunerile includ, de asemenea, interzicerea partidelor politice, a grupurilor de reflecție sau a mass-mediei din UE care primesc beneficii economice din partea Rusiei și adăugarea unor edituri precum Vocea Europei, RIA Novosti, Izvestija și Rossiiskaja Gazeta pe lista companiilor mass-media sancționate.
UE ar urma să încerce să înăsprească interdicțiile privind zborurile și transportul rutier de mărfuri pentru avioanele sau camioanele deținute sau controlate de ruși și pentru transportul de mărfuri. De asemenea, UE ar urma să impună o interdicție de tranzacționare pentru cei care utilizează sistemele de mesagerie financiară rusești în afara Rusiei.
Propunerea a clarificat faptul că diamantele brute importate din Rusia înainte de 1 ianuarie și diamantele lustruite importate înainte de 1 martie sau 1 septembrie, în funcție de greutate, nu vor fi vizate de interdicție.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.