Thierry Breton, comisarul european pentru industrie, va prezenta propuneri pentru a încuraja țările UE să cumpere împreună mai multe arme de la companii europene pentru a ajuta aceste firme să își mărească capacitatea de producție, potrivit unor oficiali europeni.
Se așteaptă ca pachetul propus de Breton să includă aproximativ 1,5 miliarde de euro până la sfârșitul anului 2027, o sumă modestă în materie de achiziții de apărare pe scară largă.
Oficialii spun că pachetul va crea un cadru juridic care ar permite cheltuieli coordonate mult mai mari în anii următori, dacă UE este dispusă să pună banii la dispoziție.
"Trebuie să schimbăm paradigma și să trecem la regimul economiei de război. Acest lucru înseamnă, de asemenea, că industria europeană de apărare trebuie să își asume mai multe riscuri, cu sprijinul nostru", a declarat Breton, prezentând în avanpremieră pachetul de măsuri, conform Reuters.
Breton, de altfel, fost director executiv al unei companii franceze de tehnologie, a mai spus că posibilitatea unui nou mandat prezidențial pentru Donald Trump, care a pus la îndoială angajamentele Washingtonului față de NATO, arată că Europa trebuie să facă mai mult pentru a se proteja.
"În actualul context geopolitic, Europa trebuie să își asume o mai mare responsabilitate pentru propria securitate, indiferent de rezultatul alegerilor aliaților noștri la fiecare patru ani", a declarat Breton.
Războiul Rusiei din Ucraina a determinat multe țări europene să crească cheltuielile pentru apărare.
Analiștii spun că războiul a evidențiat faptul că industria europeană nu a fost pregătită corespunzător pentru unele provocări majore, cum ar fi creșterea bruscă a cererii pentru cantități mari de muniție.
Printre propunerile lui Breton se numără crearea unei versiuni europene a programului american Foreign Military Sales, prin care Statele Unite ajută alte guverne să cumpere de la companii americane de armament.
O altă propunere ar permite UE să oblige firmele europene de armament să acorde prioritate comenzilor europene în perioade de criză.
Pentru a se concretiza, propunerile vor avea nevoie de aprobarea celor 27 de guverne naționale ale UE - care au fost adesea reticente în a ceda puterea în domeniul apărării și al chestiunilor militare - și a Parlamentului European.
Propunerile vor fi, de asemenea, studiate îndeaproape de NATO, care a declarat că salută eforturile UE de a ajuta apărarea europeană, dar a avertizat că acestea nu trebuie să se suprapună sau să intre în conflict cu activitatea alianței transatlantice.
Ratificarea acordului va dura ceva timp, mai ales în contextul alegerilor europarlamentare.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.