Măsurile se vor aplica la grâu, porumb, rapiţă, seminţe şi ulei de floarea soarelui şi vor fi în vigoare până la data de 5 iunie, cu posibilitatea de a fi extinse până la finele anului, le-a spus vineri jurnaliştilor comisarul european pentru Agricultură, Janusz Wojciechowski. Acesta a adăugat că tranzitul de produse alimentare din Ucraina spre alte state membre va continua.
La începutul acestei luni, Polonia, Ungaria, Slovacia şi Bulgaria au interzis importurile de cereale din Ucraina, pe motiv că un aflux de cereale ieftine din Ucraina ameninţă veniturile fermierilor lor. România s-a abţinut să interzică importurile de cereale din Ucraina dar a precizat că va adopta restricţiile care vor fi convenite în cadrul unui acord mai amplu la nivel UE.
Interdicţiile cu caracter unilateral adoptate de Polonia, Ungaria, Slovacia şi Bulgaria au fost criticate de Bruxelles, care a apreciat că acestea ar putea încălca politica comercială a blocului comunitar. În timp ce în Europa de Est tranzitul cerealelor din Ucraina a pus noi presiuni asupra sectorului de logistică, la nivel global preţurile la cereale au scăzut ca urmare a unor recolte mari într-o serie de producători importanţi precum Rusia şi Australia.
Fermierii sunt o categorie importantă de alegători pentru partidele politice din Polonia înaintea alegerilor parlamentare din luna octombrie. Decizia autorităţilor de la Varşovia de a interzice importurile de cereale din Ucraina a fost o surpriză, în contextul în care Polonia a fost unul dintre cei mai importanţi susţinători ai Ucrainei de la debutul invaziei ruseşti, în luna februarie 2022.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.