Această măsură a fost propusă luna trecută de Comisia Europeană, care negociază în numele celor 28 de state membre.
"Prin angajarea în acest proces fără întârziere, UE îşi demonstrează angajamentul de a intra într-o nouă fază în relaţia cu SUA", a declarat comisarul european pentru Agricultură, Phil Hogan.
În prezent, Uniunea Europeană are o cotă anuală de 45.000 de tone pentru importul, fără tarife, de carne de vită fără hormoni, cotă care este pusă la dispoziţia tuturor exportatorilor din întreaga lume, pe principiul primul venit, primul servit.
Statele membre au dat vineri un mandat Comisiei să rezerve o parte din cota globală de import pentru SUA. Cu toate acestea, volumul total al importurilor de carne de vită nu poate fi majorat.
Disputa datează din 1981 când Uniunea Europeană a interzis utilizarea hormonilor de creştere în carnea de vită, inclusiv în carnea importată, ceea ce a determinat SUA să facă o plângere la Organizaţia Mondială a Comerţului. Până la urmă UE şi SUA au ajuns în 2009 la un acord pentru o cotă de import de carne de vită fără hormoni. Însă, potrivit normelor OMC, cota trebuie pusă şi la dispoziţia furnizorilor non-americani.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.