UE încearcă un echilibru dificil între competitivitate și ambițiile climatice

Simona Haiduc |
Data publicării:
Suntem aproape în ceasul al 12-lea
Suntem aproape în ceasul al 12-lea
Schimbări climatice / FOTO: Freepik
Schimbări climatice / FOTO: Freepik
  • Suntem aproape în ceasul al 12-lea
  • Schimbări climatice / FOTO: Freepik

Uniunea Europeană a propus încetinirea unor proiecte legate de schimbările climatice, în încercarea de a oferi un respiro companiilor europene, aflate sub presiunea unei concurențe puternice din partea SUA și Chinei.

Sub presiunea industriei, dar și a guvernelor de la Paris și Berlin, Comisia Europeană a propus modificarea unor reglementări ambițioase, dintre care unele fuseseră adoptate cu doar câteva luni în urmă.

„Europa demonstrează că știe să se reformeze”, a declarat comisarul european Stéphane Séjourné. „Nu cu drujba, ci cu oameni competenți care ascultă actorii economici”, a adăugat el, făcând referire la declarațiile controversate ale lui Elon Musk și ale președintelui argentinian Javier Milei.

Reformele propuse de Comisia Europeană

Executivul european dorește să implementeze mai multe schimbări concrete, printre care:

  1. Amânarea cu un an și revizuirea „diligenței obligatorii” pentru companii. Această reglementare le cerea firmelor să prevină și să remedieze încălcările drepturilor omului și daunele ecologice din lanțul lor de aprovizionare, inclusiv în rândul furnizorilor și subcontractorilor.
  2. Reducerea numărului de companii obligate să respecte normele privind raportarea de mediu. Regulile de „contabilitate verde” au fost concepute pentru a armoniza modul în care firmele publică date despre sustenabilitate, dar au fost criticate puternic de mediul de afaceri.

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a făcut din lupta împotriva schimbărilor climatice o prioritate în primul său mandat. Totuși, riscul unui conflict comercial cu SUA lui Donald Trump, care amenință să impună noi tarife pentru produsele europene, a determinat-o să acorde mai multă atenție mediului de afaceri.

O luptă politică dificilă

Pentru ca aceste modificări să intre în vigoare, ele trebuie să fie aprobate de Parlamentul European și de statele membre. „Va fi o luptă foarte dificilă”, a recunoscut eurodeputata centristă Marie-Pierre Vedrenne. Într-o schimbare notabilă de poziție, Vedrenne, care susținea anterior regulamentele stricte, pledează acum pentru relaxarea acestora.

Nu e ușor să recunoști că te-ai înșelat după cinci ani de muncă pe un dosar”, a explicat ea, justificându-și poziția prin schimbările geopolitice și ascensiunea partidelor de dreapta și extremă-dreapta în Europa.

Socialiștii europeni și ONG-urile de mediu critică aspru aceste modificări. „Este o nebunie totală”, a declarat Amandine Van Den Berghe, reprezentantă a ONG-ului ClientEarth. „Dacă ne răzgândim acum, vom penaliza marile companii care au investit deja resurse pentru a se conforma noilor reguli”, a avertizat ea.

Un atu în fața lui Trump?

Bruxelles-ul insistă că nu renunță la lupta împotriva schimbărilor climatice și nici la obiectivul de neutralitate climatică până în 2050. Pentru a demonstra acest angajament, UE a lansat miercuri „Pactul pentru o industrie curată”, o strategie menită să sprijine decarbonizarea sectorului industrial.

Acest plan conține mai multe stimulente pentru investiții în energie curată și în producția industrială „Made in Europe”. De asemenea, UE propune achiziții comune de materii prime esențiale pentru tehnologiile verzi, inspirându-se din modelul utilizat pentru vaccinurile anti-COVID.

Uniunea Europeană speră că această strategie îi va oferi un avantaj competitiv, în condițiile în care Donald Trump promovează o agendă climatică sceptică. „Faptul că SUA se îndepărtează de politica lor climatică nu înseamnă că trebuie să facem la fel. Dimpotrivă, trebuie să mergem înainte”, a declarat comisarul european pentru Energie, Dan Jørgensen.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Calculator schimb valutar

EUR
Azi 4.9774
Diferența 0.0004
Zi precendentă 4.977
USD
Azi 4.6059
Diferența 0.0061
Zi precendentă 4.5998
Schimb
in
EUR flag1 EUR = 4.9774 RON
USD flag1 USD = 4.6059 RON
GBP flag1 GBP = 5.9635 RON
CHF flag1 CHF = 5.2114 RON
AUD flag1 AUD = 2.9077 RON
DKK flag1 DKK = 0.6671 RON
CAD flag1 CAD = 3.2194 RON
HUF flag1 HUF = 0.0124 RON
JPY flag1 JPY = 0.0308 RON
NOK flag1 NOK = 0.4415 RON
SEK flag1 SEK = 0.4618 RON
XAU flag1 XAU = 463.3913 RON
Monede Crypto
1 BTC = 390707.95RON
1 ETH = 8575.36RON
1 LTC = 380.77RON
1 XRP = 9.73RON
Indicatori financiari
IRCC:
3 luni: Error% p.a.
ROBOR:
3 luni: 5.93%
6 luni: 5.97%
12 luni: 5.99%
EURIBOR:
3 luni: -0.4770 %
6 luni: -0.3880 %
12 luni: -0.1270 %

Comunicate de presa

Negocieri / FOTO: Freepik

Microsoft România negociază primul Contract Colectiv de Muncă

Protecție, stabilitate și formare profesională...

Gabriel Blăniță, Colliers

Tot mai puțini români își permit o locuință. Chiria, o alternativă

Doar 73% dintre românii din mediul urban...

ANAF / Foto: DCBusiness

POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
Informațiile BVB sunt destinate exclusiv pentru folosința individuală a utilizatorului final și nu pentru a fi redistribuite, revândute sau folosite în scop comercial.
pixel