Analiştii spun că prin reformarea pieţei de electricitate Executivul comunitar vrea să evite repetarea situaţiei de anul trecut, când reducerea aprovizionării cu gaze ruseşti a dus la un nivel record al preţurilor la electricitate în Europa, majorând facturile consumatorilor şi forţând închiderea unor industrii.
Într-o consultare publică lansată luni, Comisia Europeană a prezentat numeroase opţiuni de revizuire a modului în care centralele electrice când electricitate, ca parte a reformei care va fi propusă în martie.
"Trebuie să proiectăm o piaţă a electricităţii viabilă în viitor, care să permită livrarea beneficiilor unei energii curate tuturor", a declarat comisarul european pentru Energie, Kadri Simson.
Propunerile vizează extinderea folosirii în Europa a contractelor pe termen lung care furnizează centralelor electrice un preţ fix pentru electricitatea lor - "contracte pentru diferenţă" (CfD) şi "contracte de achiziţie de energie electrică" (PPA). Extinderea acestor tipuri de contracte ar crea o zonă tampon între consumatori şi preţurile volatile în tranzacţiile pe termen scurt de pe pieţele energiei, şi ar avea ca rezultat un nivel mai stabil al facturilor de energie pentru gospodării şi companii, consideră Comisia Europeană.
La acest rezultat s-ar putea ajunge prin mai multe licitaţii publice pentru energie regenerabilă, care include PPA, sau garanţii de la stat pentru credite, în vederea sprijinirii firmelor care semnează pentru contractele de achiziţie de energie electrică.
Schimbări mai radicale, cum ar fi solicitarea ca toate noile centrale electrice care primesc sprijin de la stat să semneze "contracte pentru diferenţă", ar fi de asemenea o posibilitate. O altă opţiunea vizează posibilitatea ca guvernele naţionale să impună CfD la anumite centrale electrice, deşi s-ar putea înregistra unele riscuri, avertizează Executivul comunitar.
"O astfel de modificare ar reprezenta un risc la adresa investiţiilor necesare în acest tip de generare a electricităţii, ar putea majora costurile investiţiei, deci ar putea fi contraproductivă", consideră Comisia Europeană.
Bayer, presată de investitorii activiști
Union Investment, unul dintre cei mai mari acționari ai Bayer AG, l-a criticat pe președintele consiliului de supraveghere al grupului al cărui director general este deja atacat de investitorii activiști.
Președintele companiei, Norbert Winkeljohann, "caută dialogul cu investitorii, dar ar fi trebuit să inițieze mai mult", a declarat Markus Manns, manager de portofoliu la Union Investment, pentru revista WirtschaftsWoche. "Ar fi fost cu siguranță o problemă pentru consiliul de supraveghere să ajute la inițierea unei divizări a Consumer Health".
Consiliile de administrație ale Novartis AG și GSK Plc sunt mult mai angajate atunci când vine vorba de crearea de valoare pentru acționari, a spus Manns. Union Investment deține o participație de 1,4% la Bayer.
La începutul acestei luni, Manns a declarat pentru Bloomberg News că Bayer se confruntă cu un "mix toxic" de provocări, astfel încât "menținerea cursului nu mai este o opțiune". Deși a sugerat o potențială vânzare a diviziei de sănătate a consumatorilor de la Bayer, el a spus că "este prea devreme" pentru o destrămare completă a grupului.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.