UE, China, Japonia, Canada, Brazilia, Coreea de Sud, reacţii la tarifele impuse de Donald Trump

DCBusiness Team |
Data actualizării: | Data publicării:
Donald Trump
Donald Trump

Reacții globale după anunțul lui Trump privind tarifele pentru importuri.

 

Președintele american Donald Trump a anunțat impunerea unui tarif minim de 10% pentru toate importurile în Statele Unite, alături de taxe vamale mai mari pentru unii dintre cei mai importanți parteneri comerciali ai SUA. Decizia a stârnit reacții vehemente din partea liderilor și guvernelor din întreaga lume, transmite Reuters.

 

Casa Albă a precizat că tariful de 10% nu se va aplica importurilor din Canada și Mexic, însă rămân în vigoare taxele de până la 25% pentru numeroase produse din cele două țări, în contextul disputelor legate de controlul frontierei și traficul de fentanil.

 

Iată principalele reacții internaționale:


Uniunea Europeană - Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene: „Anunțul președintelui Trump privind tarife universale, inclusiv pentru UE, este o lovitură majoră pentru economia mondială. Incertitudinea va crește și va declanșa noi măsuri protecționiste. Consecințele vor fi grave pentru milioane de oameni din întreaga lume. Finalizăm deja un prim pachet de contramăsuri ca răspuns la tarifele impuse oțelului. Ne pregătim pentru măsuri suplimentare pentru a ne proteja interesele și companiile dacă negocierile eșuează".


China - Ministerul Comerțului: „China se opune ferm acestei decizii și va lua măsuri de retorsiune pentru a-și proteja drepturile și interesele. Războaiele comerciale nu au învingători, iar protecționismul nu este o soluție. SUA trebuie să renunțe la tarifele unilaterale și să rezolve disputele prin dialog echitabil”.

Japonia - Premierul Shigeru Ishiba:  „Japonia este unul dintre cei mai mari investitori în Statele Unite, așa că ne întrebăm dacă este logic să se aplice tarife uniforme tuturor țărilor. Analizăm toate opțiunile pentru a determina cea mai eficientă reacție în interesul Japoniei”.

Canada - Premierul Mark Carney: „Trump a păstrat unele elemente importante ale relației comerciale dintre Canada și SUA, dar tarifele pe oțel, aluminiu și fentanil rămân în vigoare. Vom lupta împotriva acestor tarife cu măsuri de răspuns, vom proteja muncitorii noștri și vom construi cea mai puternică economie din G7”.

Brazilia - Ministerul Afacerilor Externe: „Guvernul brazilian regretă decizia SUA de a impune tarife suplimentare de 10% asupra tuturor exporturilor noastre. Evaluăm toate acțiunile posibile, inclusiv apelul la Organizația Mondială a Comerțului, pentru a ne apăra interesele naționale.”


Australia - Premierul Anthony Albanese: „Tarifele impuse de administrația Trump nu au nicio logică și contrazic fundamentele parteneriatului dintre națiunile noastre. Aceasta nu este acțiunea unui prieten. Decizia de astăzi va amplifica incertitudinea în economia globală și va crește costurile pentru gospodăriile americane”.


Coreea de Sud - Președintele interimar Han Duck-soo: „Războiul comercial global a devenit realitate, iar guvernul trebuie să-și mobilizeze toate resursele pentru a depăși această criză.”



Anunțul tarifelor de minimum 10% ale lui Trump a amplificat tensiunile comerciale la nivel mondial, declanșând reacții dure din partea liderilor politici și creând incertitudine în economia globală. Rămâne de văzut cum vor evolua negocierile și dacă se va evita un nou război comercial între marile economii ale lumii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Calculator schimb valutar

EUR
Azi 4.9772
Diferența 0.0000
Zi precendentă 4.9772
USD
Azi 4.5116
Diferența -0.0943
Zi precendentă 4.6059
Schimb
in
EUR flag1 EUR = 4.9772 RON
USD flag1 USD = 4.5116 RON
GBP flag1 GBP = 5.9419 RON
CHF flag1 CHF = 5.2235 RON
AUD flag1 AUD = 2.8609 RON
DKK flag1 DKK = 0.6671 RON
CAD flag1 CAD = 3.1881 RON
HUF flag1 HUF = 0.0124 RON
JPY flag1 JPY = 0.0308 RON
NOK flag1 NOK = 0.4384 RON
SEK flag1 SEK = 0.4661 RON
XAU flag1 XAU = 453.3570 RON
Monede Crypto
1 BTC = 375494.65RON
1 ETH = 8207.91RON
1 LTC = 376.72RON
1 XRP = 9.34RON
Indicatori financiari
IRCC:
3 luni: Error% p.a.
ROBOR:
3 luni: 5.93%
6 luni: 5.97%
12 luni: 5.99%
EURIBOR:
3 luni: -0.4770 %
6 luni: -0.3880 %
12 luni: -0.1270 %

Comunicate de presa

Negocieri / FOTO: Freepik

Microsoft România negociază primul Contract Colectiv de Muncă

Protecție, stabilitate și formare profesională...

Gabriel Blăniță, Colliers

Tot mai puțini români își permit o locuință. Chiria, o alternativă

Doar 73% dintre românii din mediul urban...

ANAF / Foto: DCBusiness

POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
Informațiile BVB sunt destinate exclusiv pentru folosința individuală a utilizatorului final și nu pentru a fi redistribuite, revândute sau folosite în scop comercial.
pixel