UE caută 140 de miliarde de dolari pentru a face față crizei energetice

Simona Haiduc |
Data actualizării: | Data publicării:
Este o sumă impresionantă
Este o sumă impresionantă

Executivul Uniunii Europene a prezentat miercuri un plan pentru strângerea a peste 140 de miliarde de euro, bani care vor ajuta la depășirea crizei energetice care a făcut tot mai reală perspectiva raționalizării combustibilului pe timp de iarnă, a falimentului întreprinderilor și a recesiunii economice.

Prețul gazelor în Europa a crescut în acest an, deoarece Rusia a redus exporturile de combustibil ca represalii la sancțiunile occidentale pentru invazia sa în Ucraina, lăsând gospodăriile să lupte cu facturile uriașe la energie, iar companiile de utilități cu probleme de lichidități.

Guvernele europene au reacționat prin măsuri care variază de la plafonarea prețurilor la facturile de electricitate și gaz ale consumatorilor până la oferirea de credite și garanții pentru a împiedica furnizorii de energie să se prăbușească sub greutatea cererilor de garanție.

"Statele membre ale UE au investit deja miliarde de euro pentru a ajuta gospodăriile vulnerabile. Dar știm că acest lucru nu va fi suficient", a declarat președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în fața Parlamentului European.

Ea a dezvăluit planurile de plafonare a veniturilor producătorilor de electricitate care au beneficiat de creșterea prețurilor la electricitate, dar care nu se bazează pe gazele scumpe. De asemenea, ea a subliniat planurile de a obliga companiile de combustibili fosili să împartă profiturile excepționale obținute din vânzările de energie.

"În aceste vremuri, este inacceptabil să primim venituri și profituri record extraordinare din război și pe spinarea consumatorilor noștri", a declarat dna von der Leyen. Ea a declarat că planul ar urma să strângă peste 140 de miliarde de euro pentru cele 27 de state membre ale UE, pentru a sprijini gospodăriile și întreprinderile.

Dar anunțul ei nu a inclus o idee anterioară a UE de a limita prețurile la gazele rusești. Această idee a divizat statele membre, după ce Rusia a avertizat că ar putea întrerupe toate livrările de combustibil. Von der Leyen a declarat că ideea este încă în discuție în cadrul Comisiei.

Refacerea rezervelor

Prețul de referință al gazelor naturale din Europa a crescut la aproximativ 208 euro pe megawatt-oră (MWh), potrivit comentariilor, mult sub nivelul record de 343 de euro din august, dar cu peste 200% mai mult decât în urmă cu un an. 

Europa s-a grăbit să își umple facilitățile de stocare și a atins deja obiectivul de a le umple în proporție de 80% până în noiembrie. Dar măsurile Rusiei de a reduce livrările, în special prin intermediul conductei Nord Stream 1 către Germania, fac ca perspectivele să rămână incerte pentru perioada de iarnă. Moscova acuză sancțiunile de împiedicarea întreținerii conductelor. Politicienii europeni spun că acesta este un pretext.

"Lunile de lupte geopolitice au lăsat piața europeană a gazelor naturale să se clatine, cu prețuri volatile ca urmare a lipsei de aprovizionare, a unei potențiale intervenții pe piață și a unei mai mari incertitudini", a declarat Zongqiang Luo, analist la Rystad.

Grupul german VKU, din industria locală a utilităților, a avertizat cu privire la posibile falimente, după ce mai multe companii de utilități din UE și Marea Britanie au intrat deja în colaps, deoarece nu au fost în măsură să transfere întregul impact al creșterilor prețurilor la gaze către consumatori din cauza politicilor naționale de plafonare a prețurilor.

"Vrem să evităm falimentele. Trebuie să avertizez că, dacă întreprinderilor individuale li se permite să intre în faliment, atunci ar putea deveni mai dificil să finanțeze activitățile tuturor", a declarat directorul executiv al VKU, Ingbert Liebing, pentru Reuters, adăugând că grupul este în discuții cu guvernul german.

Citește și Prețul motorinei. Ministrul Energiei știe că ”va urma o cotaţie în jos"

Operatorul francez de rețea RTE a declarat că nu există riscul unei pene totale de curent în timpul iernii, dar nu a exclus unele întreruperi de energie electrică în perioadele de vârf, afirmând că este esențial să se reducă cererea. 
Potrivit acestuia, reducerea consumului național de electricitate cu 1-5% în majoritatea scenariilor și cu până la 15% într-un scenariu extrem de penurie de gaz și vreme foarte rece ar putea contribui la evitarea unei penurii de energie electrică.

"În ultimă instanță, pot fi activate întreruperi de energie electrică organizate, temporare și prin rotație, pentru a evita un incident de amploare", a precizat RTE. Autoritățile europene de reglementare analizează și alte măsuri de urgență.

"Știm, de asemenea, că societățile energetice se confruntă cu probleme grave de lichiditate pe piețele futures de energie electrică, ceea ce pune în pericol funcționarea sistemului nostru energetic", a declarat von der Leyen. "Vom colabora cu autoritățile de reglementare a pieței pentru a atenua aceste probleme prin modificarea regulilor privind garanțiile - și prin luarea de măsuri pentru a limita volatilitatea prețurilor pe parcursul zilei."

Serviciile publice vând adesea electricitatea în avans, dar trebuie să ofere garanții agenților de compensare în caz de neplată înainte de a furniza energia electrică. Creșterea prețurilor la gaze a dus la creșterea cererii de garanții.

Compania germană de utilități Uniper, care a obținut deja 13 miliarde de euro în linii de credit de stat, din care a utilizat deja cea mai mare parte, a declarat miercuri că analizează modalități alternative pentru a rămâne pe linia de plutire, inclusiv posibilitatea de a vinde o participație mai mare guvernului. Conform unui plan de salvare existent, statul va prelua o participație de 30%.

"Naționalizarea este singura soluție rămasă, resursele de capital ale Uniper sunt total sub apă. Din punct de vedere matematic, nu se mai poate face nimic", a declarat pentru Reuters o sursă apropiată de acest subiect. Fortum din Finlanda, cel mai mare acționar al Uniper, a declarat, de asemenea, că discuțiile cu guvernul german continuă. Ministerul Economiei a refuzat să comenteze discuțiile.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Calculator schimb valutar

EUR
Azi 4.9765
Diferența 0.0006
Zi precendentă 4.9759
USD
Azi 4.7057
Diferența -0.0272
Zi precendentă 4.7329
Schimb
in
EUR flag1 EUR = 4.9765 RON
USD flag1 USD = 4.7057 RON
GBP flag1 GBP = 5.9660 RON
CHF flag1 CHF = 5.3012 RON
AUD flag1 AUD = 3.0459 RON
DKK flag1 DKK = 0.6672 RON
CAD flag1 CAD = 3.3517 RON
HUF flag1 HUF = 0.0122 RON
JPY flag1 JPY = 0.0303 RON
NOK flag1 NOK = 0.4239 RON
SEK flag1 SEK = 0.4291 RON
XAU flag1 XAU = 388.7340 RON
Monede Crypto
1 BTC = 432877.44RON
1 ETH = 14726.21RON
1 LTC = 436.27RON
1 XRP = 5.50RON
Indicatori financiari
IRCC:
3 luni: 5.99% p.a.
ROBOR:
3 luni: 5.58%
6 luni: 5.62%
12 luni: 5.66%
EURIBOR:
3 luni: -0.4770 %
6 luni: -0.3880 %
12 luni: -0.1270 %
Indici bursieri | Sursa: BVB
IndiceUltima valoareVariatie
BET17617.00-0.12%
BET-BK3281.24-0.48%
BET-EF945.13-0.03%
BET-FI60726.63-0.23%
BET-NG1238.05-0.07%
BET-TR38854.05-0.12%
BET-TRN37765.68-0.12%
BET-XT1509.31-0.16%
BET-XT-TR3272.24-0.16%
BET-XT-TRN3187.35-0.16%
BETAeRO939.45-1.08%
BETPlus2606.73-0.09%
RTL39002.48-0.09%

Opinii

Dumitru Chisăliță, președintele AEI
Profesorul Mircea Coșea / Foto: Crișan Andreescu

Donald Trump revine. Mircea Coşea: Ce se schimbă pentru România și economia europeană?

Donald Trump a fost ales din nou președinte în...

Adrian Negrescu, analist economic

Comunicate de presa

Montare de panouri solare / Foto: Freepik
Transelectrica / FOTO: Facebook

Investiții pentru închiderea inelului de 400 kV al României

Marți a avut loc prima întâlnire după semnarea...


POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
Informațiile BVB sunt destinate exclusiv pentru folosința individuală a utilizatorului final și nu pentru a fi redistribuite, revândute sau folosite în scop comercial.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel