Nivelul ridicat al împrumuturilor cu probleme afectează profitabilitatea şi capacitatea de creditare a băncilor, avertizează EBA. Instituţia informează că stocul de credite neperformante din bilanţurile băncilor europene a scăzut de la 1.150 miliarde de euro în iunie 2015 (când se situau la 6% din totalul împrumuturilor), la 636 miliarde de euro (sau 3% din totalul împrumuturilor), în iunie 2019.
Guvernatorul BNR: Asemenea deficit nu poate să fie luat în discuţie
Datele Autorităţii Bancare Europene vizează 150 de bănci din UE, care reprezintă peste 80% din totalul activelor sectorului bancar. Scăderea nivelului creditelor neperformante vine ca urmare a intervenţiei autorităţilor de reglementare, 'a determinării politice' pentru rezolvarea problemei în mod corespunzător şi ca urma a sprijinului provenit de pe urma creşterii economice şi a ratelor scăzute ale dobânzilor, se arată în raportul EBA. În Grecia, rata creditelor neperformante era de 39,2% în iunie 2019, iar în Cipru de 21,5%.
Alte cinci state membre UE au o rată de peste 5%. Cel mai semnificativ declin s-a înregistrat în Italia (o scădere de 145 miliarde de euro în ultimii patru ani), Spania (81 miliarde de euro), Marea Britanie (60 miliarde de euro) şi Germania (43 miliarde de euro). Creditele neperformante ca procent din totalul împrumuturilor este acum la aproape 8% în rândul băncilor italiene, de la aproape 17% în iunie 2015, potrivit Agerpres.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.