În opinia experților care au elaborat acest proiect, întărirea ”rolului internațional” al euro se impune pentru creșterea suveranității economice a Uniunii Europene în contextul politicilor promovate de președintele Statelor Unite, Donald Trump.
Bruxelles crede că este momentul să acționeze în conformitate cu ”recentele probleme apărute pe linie de managemen și comerț pe baza regulilor internaționale”. O observație care, crede FT, constituie aluzie ascunsă la agresivitatea polticii comerciale a administrației Trump.
În aceste condiții, UE este de părere că țările membre trebuie să garanteze că toate contractele încheiate în cadrul ”acordurilor energetice interstatale” să fie exprimate în euro. În prezent, mai mult de 80% din importurile de resurse energetice efectuate de UE sunt realizate în dolari.
Comentând această intenție, FT notează că acest demers capătă o valoare aparte pentru Bruxelle pe fondul eforturilor depuse de țările Uniunii de a păstra acordul cu Iranul, care restrânge activitățile nucleare ale Teheranului.
Proiectul subliniază, de asemenea, că un rol mai mare al monedei unice la nivel global reflectă ”greutatea politică, economică și financiară” a UE într-o lume tot mai multipolară. FT menționează că documentul va fi prezentat spre examinare liderilor UE la următorul summit al Uniunii.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.