Este pentru prima dată când UE folosește un mecanism de control al exporturilor pe care l-a instituit pentru a se asigura că producătorii de medicamente își respectă contractele.
Sursele au declarat că AstraZeneca ar fi solicitat autorizarea de la guvernul italian pentru a exporta aproximativ 250.000 de doze produse la fabrica sa din Anagni, aproape de Roma, fabrică ce este deținută de grupul american Catalent.
Italia ar fi refuzat cererea, iar Comisia Europeană i-a susținut decizia.
Potrivit Associated Press, un oficial al UE, care a cerut să rămână anonim, a confirmat blocarea exportului de vaccin, care a fost raportat pentru prima dată de Financial Times.
Citește și: În sfârșit! Bill Gates spune EXACT ceea ce TREBUIE
UE a lansat un sistem de control al exporturilor la sfârșitul lunii ianuarie, pe fondul penuriei de doze de vaccin în primele etape ale campaniei de inoculare.
Mecanismul este conceput pentru a se asigura că producătorii de medicamente își îndeplinesc obligațiile contractuale față de bloc înainte ca exporturile comerciale să poată fi aprobate.
Premierul italian Mario Draghi, care a preluat mandatul luna trecută, a declarat recent liderilor UE că blocul trebuie să accelereze vaccinările și să impună consecințe companiilor farmaceutice care nu au reușit să respecte dozele promise.
UE, care și-a început campania de vaccinare în decembrie, se mișcă într-un ritm mult mai lent decât alte țări, inclusiv Israel și Marea Britanie. Oficialii au atribuit producătorilor de medicamente progresul lent în parte în ceea ce privește problemele de aprovizionare.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.