În urma deciziei Consiliului, instrumentul de 2,7 miliarde de euro va începe să ofere imediat sprijin direct acolo unde este cel mai necesar. Instrumentul va fi utilizat împreună cu alte instrumente ale UE, precum rezerva de produse farmaceutice şi consumabile medicale rescEU, de exemplu, care se majorează în paralel cu încă 300 de milioane de euro faţă de alocarea propusă iniţial de 80 de milioane de euro.
Angela Merkel așteaptă recomandările academicienilor pentru relaxarea restricțiilor
"Bugetul UE a fost întotdeauna principalul instrument de solidaritate al UE pentru abordarea situaţiilor de criză şi pentru acordarea de ajutor rapid celor aflaţi în dificultate în Europa şi în afara ei. Astăzi îl mobilizăm din nou pentru a-i sprijini pe deplin pe cei aflaţi în linia întâi - doctori, asistenţi medicali, bolnavi şi familiile acestora. Această contribuţie va fi, de asemenea, esenţială pentru urmărirea bolii într-un mod solidar, prin punerea la dispoziţie a mai multor teste şi sprijinirea activităţilor relevante de cercetare medicală", a declarat comisarul responsabil cu bugetul, Johannes Hahn.
Într-o primă etapă, Instrumentul pentru sprijin de urgenţă destinat sectorului medical va contribui la finanţarea nevoilor urgente de aprovizionare cu produse medicale precum măştile şi ventilatoarele, a transportului de echipamente medicale şi de pacienţi în regiunile transfrontaliere, a recrutării de personal medical suplimentar care să poată fi trimis în zonele cele mai grav afectate din întreaga Uniune, precum şi a construirii de spitale de campanie mobile.
Instrumentul pentru sprijin de urgenţă permite Comisiei să achiziţioneze direct în numele statelor membre şi să direcţioneze ajutorul acolo unde este cel mai necesar. Stabilirea priorităţilor şi mobilizarea se vor efectua în strânsă coordonare cu statele membre. A fost instituit un grup operativ intern pentru gestionarea acestei iniţiative. Pe termen mediu şi lung, fondurile din cadrul Instrumentului pentru sprijin de urgenţă îi vor permite Uniunii să sprijine eforturile de testare în masă ale statelor membre, precum şi orice demersuri relevante de cercetare medicală.
Astfel, Comisia va oferi un răspuns coordonat la nivelul UE pe întreaga perioadă de criză, din etapa actuală până în momentul ieşirii şi al recuperării. Pentru ca toate mijloacele bugetare să fie disponibile, Comisia ar avea nevoie să obţină undă verde şi din partea Parlamentului European.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.