Uniunea Europeană a aprobat, joi seară, noi sancţiuni "substanţiale" împotriva Rusiei, ca reacţie la invazia militară din Ucraina, printre măsuri figurând oprirea importurilor de cărbuni şi interzicerea accesului navelor ruse în porturi europene.
"Comitetul Reprezentanţilor Permanenţi (COREPER) a aprobat un nou set de sancţiuni în contextul agresiunii ruse împotriva Ucrainei. Acest set substanţial de sancţiuni extinde la noi domenii măsurile împotriva Rusiei", anunţă Preşedinţia franceză a Consiliului Uniunii Europene.
"Sunt prevăzute sancţiuni contra oligarhilor, contra entităţilor ruse de propagandă, contra membrilor aparatului de securitate şi militar, precum şi contra entităţilor din sectorul industrial şi tehnologic care au implicare în agresiunea rusă din Ucraina", precizează Preşedinţia franceză a Consiliului UE.
Care sunt principalele sancţiuni
Noile măsuri includ blocarea activelor a numeroase bănci ruse, interzicerea importurilor de cărbuni, instituirea unui embargou privind importurile de armament rusesc, precum şi oprirea exporturilor ruse, inclusiv de tehnologie ultramodernă, în valoare de zece miliarde de euro. De asemenea, Uniunea Europeană va interzice importurile de materie primă în valoare de 5,5 miliarde de euro din Rusia, nu va mai permite accesul navelor ruse în porturi europene şi nici accesul transportatorilor rutieri din Rusia şi Belarus, potrivit Mediafax.
Anterior, Statele Unite şi Grupul G7 au anunţat noi sancţiuni financiare şi comerciale împotriva Rusiei, ca reacţie la continuarea intervenţiei militare ruse în Ucraina.
Citeşte şi: Putin a renunţat la Kiev, spune şeful Pentagonului
Vladimir Putin a "renunţat" să cucerească Kievul pentru a se concentra asupra zonelor separatiste din Donbas, iar finalul războiului din Ucraina "rămâne de văzut", au declarat joi înalţi responsabili ai armatei americane, scrie AFP.
"Putin a crezut că poate prelua foarte repede controlul asupra Ucrainei, foarte repede controlul asupra capitalei. S-a înşelat", a declarat secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, în cursul unei audieri în Congres.
"Cred că Putin a renunţat la eforturile sale de a cuceri capitala şi în prezent se concentrează asupra sudului şi estului ţării", a adăugat el în faţa Comisiei senatoriale pentru forţele armate. Dar rezultatul războiului, care se anunţă lung, rămâne incert, a indicat, la rândul său, şeful de stat-major american, generalul Mark Milley.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.