Oficial ucrainean: Centrala nucleară de la Cernobîl, capturată de ruşi

Mara Ivan |
Data actualizării: | Data publicării:
Situația tinde să devină nu doar groaznică, dar înfricoșătoare
Situația tinde să devină nu doar groaznică, dar înfricoșătoare

Centrala de la Cernobîl a fost capturată de ruşi, potrivit unui consilier al biroului prezidențial ucrainean, Mykhailo Podolyak, citat de Reuters.

UPDATE: Centrala nucleară de la Cernobîl a fost capturată de forțele ruse, a declarat joi un consilier al biroului prezidențial ucrainean, Mykhailo Podolyak, citat de Reuters.

"Este imposibil să spunem că centrala nucleară de la Cernobîl este în siguranță după un atac total inutil al rușilor", a declarat acesta.

"Aceasta este una dintre cele mai grave amenințări din Europa de astăzi", a mai spus Podolyak, citează Mediafax.

''Trupele ocupantului au intrat dinspre Belarus în zona centralei de la Cernobîl. Membrii Gărzii naţionale care protejează depozitul opun o rezistenţă îndârjită'', a scris pe Telegram acest oficial, Anton Gheraşcenko, consilier în Ministerul de Interne ucrainean. La scurt timp apoi, preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că soldaţii ucraineni ''îşi sacrifică vieţile'' pentru a evita un al doilea Cernobîl, referindu-se la accidentul nuclear petrecut acolo în 1986.

Rușii se laudă cu distrugerile ei 

La ordinul preşedintelui Vladimir Putin, care a acuzat ''abuzurile şi genocidul regimului de la Kiev'' faţă de rusofonii din estul separatist al Ucrainei şi ignorarea de către Occident a cererilor sale privind garanţiile de securitate, Rusia a lansat joi dimineaţă o ofensivă de anvergură asupra Ucrainei, cu atacuri aeriene şi cu rachete asupra instalaţiilor militare ucrainene şi incursiuni terestre şi desanturi maritime din mai multe direcţii, inclusiv dinspre Belarus.

În acest context, armata rusă a anunţat că a distrus 74 de instalaţii militare, între care 11 aerodromuri, în Ucraina, unde Moscova a lansat în cursul dimineţii o operaţiune militară de amploare. ''Ca urmare a atacurilor forţelor armate ruse, au fost distruse 74 de instalaţii terestre ale infrastructurii militare ucrainene. Aceasta include 11 aerodromuri ale Forţelor aeriene'', a anunţat la televiziune purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, generalul Igor Konaşenkov.

Citește și Cum arată războiul declanșat de Putin. Frontul deschis de Rusia în Ucraina VIDEO

Acesta a anunţat de asemenea distrugerea a ''trei posturi de comandă, unei baze navale ucrainene şi a 18 staţii radar şi sisteme de apărare antirachetă S-300 şi Buk-M1'' ucrainene, precum şi a unui elicopter de atac şi a ''patru drone Bayraktar TB-2'' fabricate în Turcia.

Rușii mint de îngheață apele

Generalul Konaşenkov a mai menţionat că un avion de atac rusesc SU-25 s-a prăbuşit ''în urma unei erori de pilotaj'' şi pilotul s-a catapultat şi a fost recuperat. O minciună, pentru că avionul se pare că a fost doborât. Ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu, a ordonat armatei ruse să-i ''trateze cu respect'' pe militarii ucraineni, a mai spus purtătorul de cuvânt. El a mai susţinut că separatiştii proruşi din Doneţk şi Lugansk au reuşit, sub focul de acoperire al bombardamentelor ruse, să înainteze şapte kilometri. Toate aceste afirmaţii nu au fost verificate sau confirmate de alte surse.

La ordinul preşedintelui Vladimir Putin, care a acuzat ''abuzurile şi genocidul regimului de la Kiev'' faţă de rusofonii din Doneţk şi Lugansk şi ignorarea de către Occident a cererilor sale privind garanţiile de securitate, Rusia a lansat în noaptea de miercuri spre joi o ofensivă de anvergură asupra Ucrainei, cu atacuri aeriene şi cu rachete asupra instalaţiilor militare ucrainene şi incursiuni terestre şi desanturi maritime din mai multe direcţii, inclusiv dinspre Belarus.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Calculator schimb valutar

EUR
Azi 4.9772
Diferența 0.0000
Zi precendentă 4.9772
USD
Azi 4.5116
Diferența -0.0943
Zi precendentă 4.6059
Schimb
in
EUR flag1 EUR = 4.9772 RON
USD flag1 USD = 4.5116 RON
GBP flag1 GBP = 5.9419 RON
CHF flag1 CHF = 5.2235 RON
AUD flag1 AUD = 2.8609 RON
DKK flag1 DKK = 0.6671 RON
CAD flag1 CAD = 3.1881 RON
HUF flag1 HUF = 0.0124 RON
JPY flag1 JPY = 0.0308 RON
NOK flag1 NOK = 0.4384 RON
SEK flag1 SEK = 0.4661 RON
XAU flag1 XAU = 453.3570 RON
Monede Crypto
1 BTC = 374814.12RON
1 ETH = 8176.10RON
1 LTC = 375.73RON
1 XRP = 9.28RON
Indicatori financiari
IRCC:
3 luni: Error% p.a.
ROBOR:
3 luni: 5.93%
6 luni: 5.97%
12 luni: 5.99%
EURIBOR:
3 luni: -0.4770 %
6 luni: -0.3880 %
12 luni: -0.1270 %

Comunicate de presa

Negocieri / FOTO: Freepik

Microsoft România negociază primul Contract Colectiv de Muncă

Protecție, stabilitate și formare profesională...

Gabriel Blăniță, Colliers

Tot mai puțini români își permit o locuință. Chiria, o alternativă

Doar 73% dintre românii din mediul urban...

ANAF / Foto: DCBusiness

POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
Informațiile BVB sunt destinate exclusiv pentru folosința individuală a utilizatorului final și nu pentru a fi redistribuite, revândute sau folosite în scop comercial.
pixel