Denis Șmîhal a făcut aceste declarații pe aplicația de mesagerie Telegram, după discuțiile cu premierul slovac Robert Fico, în contextul în care unele țări europene își intensifică eforturile pentru a identifica noi surse de aprovizionare cu gaze.
Cu doar două săptămâni înainte de expirarea acordului de tranzit al gazelor cu Rusia, Shmyhal a subliniat că Ucraina este dispusă să discute despre tranzitul gazelor de orice origine, cu excepția celor rusești.
„În acest sens, dacă Comisia Europeană va aborda oficial Ucraina cu privire la tranzitul oricărui gaz, în afară de cel rusesc, suntem, desigur, gata să discutăm și să încheiem un acord adecvat”, a spus Denis Șmîhal.
„Am subliniat că acordul Ucrainei cu Rusia privind tranzitul gazelor va expira pe 1 ianuarie 2025 și nu va fi prelungit.”
Premierul ucrainean a adăugat că, în ultimii ani, s-au făcut progrese semnificative alături de țările UE „pentru a asigura aprovizionarea fiabilă cu gaze și pentru a preveni folosirea oricărui tip de energie ca armă”.
Ucraina, aflată într-un război cu Rusia de 33 de luni, a afirmat în repetate rânduri că nu va prelungi acordul privind tranzitul gazelor rusești.
Slovacia și alte țări care primesc gaze din Rusia, prin conductele ce traversează Ucraina, sunt implicate în discuții pentru a preveni întreruperea fluxurilor odată cu expirarea acordului.
Înaintea discuțiilor dintre cei doi premieri, Fico a declarat că menținerea tranzitului de gaze nu este doar o chestiune bilaterală pentru vecinii Ucrainei, ci o problemă ce privește întreaga Uniune Europeană.
Fico a spus săptămâna trecută că urmărește să asigure aprovizionarea continuă din est pentru a evita costurile mai mari asociate cu taxele de tranzit din partea altor furnizori. Slovacia are un contract pe termen lung cu gigantul rus Gazprom.
Ministrul slovac al Economiei, Denisa Sakova, a declarat anterior, la Bruxelles, că țările și companiile europene au o cerere combinată de aproximativ 15 miliarde de metri cubi de gaz rusesc pentru anul viitor, transportat prin Ucraina, și că sunt în desfășurare negocieri pentru a asigura aprovizionarea.
Slovacia speră ca un acord să acopere livrările de gaze pentru doi sau trei ani. Uniunea Europeană și-a stabilit ca obiectiv oprirea utilizării combustibililor fosili rusești până în 2027.
Unele țări din estul Europei iau în considerare asigurarea aprovizionării din Azerbaidjan, gaz care ar putea tranzita prin Ucraina, dar încă nu s-a ajuns la un acord concret.
Oficialii ucraineni au sugerat că conductele existente ar putea fi folosite pentru transportul gazelor furnizate de o țară alta decât Rusia.
Republica Moldova este și ea în discuții pentru a obține gaze de la Gazprom și, în contextul expirării acordului de tranzit, ia în considerare asigurarea gazului rusesc prin Turcia, Bulgaria și România.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.