Craterul de gaz Darvaza din deşertul Karakum arde continuu din 1971 şi a devenit principala atracţie turistică din Turkmenistan, o fostă republică sovietică şi una dintre cele mai închise ţări din lume.
Şeful statului a declarat că flăcările care ard în puţul cu o lăţime de 70 de metri au un "impact negativ asupra mediului şi a sănătăţii populaţiei din vecinătate".
''Risipim resurse naturale valoroase pentru care am putea primi câştiguri ce ar fi folosite pentru a creşte bunăstarea poporului nostru'', a adăugat el, potrivit declaraţiilor difuzate de televiziunea de stat.
Prin urmare, el a ordonat autorităţilor să "găsească o soluţie pentru a stinge focul" care arde în Darvaza.
Vaccinarea este obligatorie în Italia de sâmbătă pentru cei de peste 50 de ani
Originile acestor "porţi ale iadului" datează din 1971, când oameni de ştiinţă sovietici au perforat din greşeală o pungă de gaz subterană în timp ce forau în căutare de gaz.
Pământul s-a prăbuşit, formând un crater. De teamă că va emite gaze toxice, autorităţile au decis să îi dea foc, crezând că astfel va seca depozitul. Dar, o jumătate de secol mai târziu, încă arde.
Autorităţile au încercat de mai multe ori să îl stingă, fără succes. În acelaşi timp, Turkmenistanul a încercat să facă din acest sit, aflat la 270 de kilometri de capitala Aşhabad, o atracţie turistică.
Incendiul care arde de mai bine de 50 de ani ilustrează imensitatea rezervelor de gaz pe care se află Turkmenistanul, a cărui economie este foarte dependentă de exporturile de energie.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.