Grecia și Turcia, vecini și aliați în cadrul NATO, sunt în dezacord de zeci de ani din cauza unor probleme, inclusiv teritoriale, a resurselor energetice, a survolării Mării Egee și a Ciprului divizat din punct de vedere etnic, scrie Reuters.
În anii 1990 au ajuns în pragul războiului iar în ultimii ani s-au certat pe tema resurselor energetice din estul Mediteranei, a problemelor de apărare, a migrației și a achiziționării de avioane de luptă, ceea ce a dus la întreruperea discuțiilor diplomatice.
Refacerea relațiilor
Relațiile s-au îmbunătățit după ce Grecia a trimis ajutoare Turciei în urma cutremurului devastator din februarie. De asemenea, atât realegera lui Erdogan, cât și cele ale premierului grec Kyriakos Mitsotakis din acest an au redus presiunea politică și le-au permis să lase rivalitatea deoparte. "Vrem să punem accentul pe o agendă pozitivă care să fie reciproc avantajoasă", a declarat un oficial guvernamental grec înaintea celui de-al cincilea Consiliu de cooperare la nivel înalt Grecia-Turcia.
Erdogan a fost întâmpinat de ministrul grec de externe George Gerapetritis și de alți oficiali pe Aeroportul Internațional din Atena, la începutul vizitei.
El este așteptat să se întâlnească cu președintele grec Katerina Sakellaropoulou și cu prim-ministrul Kyriakos Mitsotakis în jurul prânzului. Aceasta va fi a treia întâlnire a liderilor din iulie, când au convenit să reia discuțiile la toate nivelurile.
"Nu există nicio problemă pe care să nu o putem rezolva prin dialog pe baza bunăvoinței reciproce", a declarat Erdogan pentru ziarul grec Kathimerini într-un interviu acordat înainte de vizita sa.
Noi acorduri între cele două țări
Întâlnirile vor produce acorduri în sectoare precum economia, sănătatea, educația, agricultura, migrația și turismul, potrivit oficialilor guvernamentali.
Grecia a obținut permisiunea din partea Uniunii Europene de a permite din nou cetățenilor turci să solicite o viză turistică de șapte zile pentru 10 insule din apropierea coastei turcești, o măsură care se așteaptă să fie anunțată în timpul vizitei, ca dovadă de bunăvoință, au declarat oficialii.
Ambele țări doresc să arate că sunt dispuse să refacă legăturile.
Turcia încearcă să devină membră a UE de mai bine de două decenii. După o criză a datoriilor care a zguduit zona euro, Grecia vrea să își recapete echilibrul și să devină un pilon de stabilitate al UE.
În pofida acestor semne optimiste, se așteaptă puține progrese în ceea ce privește problemele spinoase și de lungă durată, potrivit oficialilor din ambele țări.
Atena a declarat că va discuta doar despre demarcarea zonelor economice exclusive și a platoului continental în Marea Egee și în estul Mediteranei, nu și despre chestiuni de "suveranitate națională".
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.