Pierderile s-au accentuat după publicarea unui document privind politica din 2022 derulată de Banca Centrală a Turciei (CBRT), în care instituţia anunţă că va monitoriza riscurile legate de piaţa valutară şi va face tot ce este necesar pentru a asigura o funcţionare corespunzătoare.
Miercuri, cotaţia era de 12,45 lire/dolar, după ce săptămâna trecută moneda se depreciase la nivelul record de 10,83 lire/dolar. Anul acesta, lira s-a depreciat cu 40% faţă de dolar, în ultimii ani moneda Turciei având printre cele mai slabe performanţe din rândul pieţelor emergente.
Țara din U.E care interzice intrarea pe teritoriul său a persoanelor nevaccinate
Moneda Turciei este afectată de solicitările preşedintelui Recep Tayyip Erdogan la adresa CBRT de scădere a ratelor dobânzilor. Din septembrie, Banca Centrală a Turciei a redus rata dobânzii cu 500 de puncte de bază, la 14%.
"Banca Centrală a Turciei nu-şi asumă niciun angajament privind cursul de schimb şi nu va efectua achiziţii valutare sau tranzacţii de vânzare pentru a determina nivelul sau direcţia cursului de schimb", a informat CBRT.
Instituţia a dat asigurări că va monitoriza atent impactul deciziilor sale de politică monetară în primul trimestru din 2022 "iar cadrul politic va fi reevaluat pentru a crea fundaţia stabilităţii sustenabile a preţurilor".
Analiştii intervievaţi de Reuters estimează că în decembrie rata anuală a inflaţiei în Turcia va urca la 30,6%, depăşind nivelul de 30% pentru prima dată din mai 2003, la şase luni după venirea la putere a partidului condus de Erdogan. Pentru 2021, ţinta oficială de inflaţie este de 5%.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.