Între februarie și iulie 2023, aproximativ 160.400 de tone de cărbune din regiunile anexate din estul Ucrainei, Donețk și Luhansk, au ajuns în Turcia, arată datele consultate de Reuters. Trei producători menționați în datele vamale au confirmat pentru agenția de știri că au trimis cărbune din cele două regiuni în Turcia în perioada respectivă.
Spre deosebire de Statele Unite și Uniunea Europeană, Turcia nu a restricționat comerțul cu Rusia sau cu zonele din Ucraina controlate de Moscova. Washingtonul a avertizat companiile să nu ajute Rusia să ducă un război împotriva Ucrainei sau să eludeze sancțiunile.
De când Moscova și-a lansat invazia în februarie 2022, Turcia - membră a NATO care sprijină eforturile Kievului de a respinge Rusia - a declarat în repetate rânduri că recunoaște integritatea teritorială a Ucrainei. Ankara a jucat un rol-cheie în medierea unui acord, în prezent expirat, între țările aflate în conflict, care a permis exporturile de cereale ucrainene prin Marea Neagră.
Ministerul Comerțului și direcția vamală din Turcia nu au răspuns la solicitările de comentarii cu privire la transporturi.
Datele unui furnizor de date comerciale, analizate de Reuters, au arătat că cărbunele de la cel puțin 10 producători a mers în Turcia între februarie și iulie. Turcia a fost în mod confortabil cea mai importantă destinație de export a cărbunelui din regiunile anexate, au arătat cifrele, reprezentând 95% din transporturi în perioada respectivă.
Turcia, un mare consumator și importator de cărbune, contrazice tendința globală prin creșterea ponderii cărbunelui în producția de electricitate. A produs 31,5 milioane de megawați oră (MWh) de electricitate din cărbune importat în prima jumătate a acestui an, în creștere cu un sfert față de aceeași perioadă a anului 2022, arată datele oficiale.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.