Salariul minim în Turcia va fi majorat cu 15% din 2020, pe fondul nemulţumirilor populaţiei legate de situaţia economică, care au afectat rezultatele obţinute în alegerile locale de partidul preşedintelui Recep Tayyip Erdogan, transmite Bloomberg.
Nivelul salariilor din Turcia a fost afectat de creşterea semnificativă a inflaţiei în 2018, după ce lira turcească s-a depreciat cu 36% faţă de dolar. Dar în noiembrie rata inflaţiei a scăzut la 10,56%, după ce în 2018 ajunsese la 25%.
Protest la Istanbul împotriva bombardamentelor din Siria
Turcia, o mare economie emergentă percepută cândva ca o stea în ascensiune de către investitorii internaţionali, a intrat în recesiune tehnică (două trimestre consecutive de scădere) în a doua parte a anului trecut, în urma deprecierii monedei naţionale şi a creşterii costurilor de împrumut.
Cea mai mare economie din Orientul Mijlociu a înregistrat în 2018 un avans de 2,6%, faţă de o expansiune de 7,4% în 2017. Creşterea din 2018 reprezintă cea mai slabă performanţă din 2009.
Scăderea activităţii economice şi inflaţia ridicată au reprezentat un factor major în pierderea alegerilor locale de către partidul AK aflat la guvernare, în special în marile oraşe Istanbul şi Ankara.
Aproximativ zece milioane de angajaţi - aproape o treime din forţa de muncă - câştigă salariul minim sau puţin mai mult, conform unui studiu al Confederaţiei sindicatelor progresiste din Turcia.
Ergun Atalay, şeful sindicatului Turk-Is, a cerut un salariu minim lunar net de 2.578 lire turceşti.
Conform celor mai recente date, aproximativ 4,6 milioane de angajaţi nu au un loc de muncă iar în oraşe rata şomajului este de 16,4%, în timp ce în rândul tinerilor rata şomajului se ridică la 26,1%.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.