La început, succesul nu părea evident, mai ales că Turcia și-a pierdut de mai bine de un secol reputația de odinioară, bazată pe o tradiție veche de o mie de ani, de mare țară producătoare de vinuri.
"Producția noastră se epuizează foarte repede. Nu putem face față cererii în creștere. Mai ales că se apropie Anul Nou", spune Candas Misir, directorul podgoriei Vinkara, prima care, în 2009, a produs vin spumant alb și roze folosind metoda tradițională Champenoiase începând cu viile sale din Kalecik, situate la 80 km de Ankara.
Treptat, noua metodă a fost îmbrățișată și de proprietarii altor podgorii turcești care propun o băutură care amintește celebra șampanie, fără care nu poate utiliza această denumire. "A fost greu la început. Oamenii erau surprinși și rezervați. Vrei să spui că este un spumant turcesc, întrebau ei privind ciudat licoarea din pahar'", își amintește Misir.
„Dar o nouă înghițitură suficientă pentru a spulbera toate prejudecățile și semnele de îndoială”, zâmbește el.Oferind o aromă foarte florală cu note fructate, care amintește de crémants din Alsacia, „Yasasin” („Trăiască!” în turcă) a câștigat medalia de aur în 2020 la competiția Effervescents du Monde organizată în Franța.
În spatele acestui succes stă aproape toată producția soiului autohton de struguri Kalecik Karasi, supranumit „Turkish Pinot Noir”, amenințat cu dispariția în anii 1980, dar care a reînviat datorită eforturilor depuse de cercetătorii turci. Pentru Burak Demirel, oenolog și profesor de vinificație la Universitatea Namik Kemal, redescoperirea soiurilor locale de struguri a jucat un rol esențial în succesul recent al vinurilor liniștite și spumante turcești.
"Universitățile și viticultorii fac o muncă extraordinară. Au identificat peste 800 de soiuri de struguri indigene. Acesta este un potențial enorm pe care Turcia l-a subestimat de ani de zile. Din acest motiv, a fost cunoscută drept gigantul adormit al viticulturii", spune el.
„Astăzi asistăm la trezirea sa, cu aproape o lansare la fiecare doi ani a unui vin produs dintr-un nou soi de struguri”. Astfel, între 2004 și 2022, producția de vinuri liniștite s-a triplat. A crescut chiar de cinci ori pentru vinurile spumante, ajungând la 78 de milioane de litri, respectiv 2,4 milioane de litri în 2022, potrivit cifrelor oficiale.
Pentru Andrea Lemieux, care locuiește la Istanbul de unsprezece ani și autoarea unui ghid al vinurilor turcești, viticultorii s-au ocupat și de marketing, în special printre bloggerii specialiști în vin care au înflorit în ultimii ani.
"Sunt atât de mulți oameni care scriu despre vinurile turcești și care vin special în Turcia să le deguste. Datorită lor, vinurile spumante turcești devin tot mai cunoscute", spune ea. "Cunosc două magazine de vinuri din Washington, care au epuizat rapid marfa după ce au început să vândă Yasasin de la Vinkara. Există un interes real", crede ea.
Exporturile rămân însă limitate pentru moment, cu doar 30.000 de litri în 2022, potrivit statisticilor oficiale. Concurența este dură, este adevărat, cu rivalii lor europeni, spanioli și italieni, care sunt adesea mai puțin scumpi. "Oamenii sunt îngrijorați de preț, mai ales când știu puține. Cu toate acestea, calitatea este acolo", spune doamna Lemieux.
"Turcia se află pe locul 6 în lume ca producător de struguri cu 4,1 milioane de tone. Dar doar 4% din această recoltă este destinată vinificației. Suntem departe de a ne îndeplini potențialul", a deplâns președintele Turciei în 2021. Ali Basman Wine Asociația Producătorilor în presa turcă.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.