Industriașii din domeniul aeronautic au încercat joi să gestioneze o serie de tensiuni în creștere, după ce un organism condus de Airbus a îndemnat Uniunea Europeană să reacționeze la noile taxe vamale impuse de președintele american Donald Trump, în timp ce una dintre cele mai mari companii aeriene europene a avertizat asupra unei posibile creșteri a prețurilor biletelor.
Avioane, motoare, piese de schimb și componente, de la trenuri de aterizare până la scaune, toate expuse unei creșteri a costurilor, ceea ce ar putea perturba pregătirile pentru sezonul estival de vârf, au avertizat mai mulți experți din industrie.
„Va fi haotic. Creează o incertitudine enormă în ceea ce privește cererea, exact în momentul în care companiile aeriene își planifică rețelele”, a declarat Rob Morris, director global al cabinetului de consultanță Cirium Ascend, cu sediul în Marea Britanie.
Miercuri, Donald Trump a impus taxe vamale extinse asupra importurilor în Statele Unite, inclusiv o taxă de 20% pentru produsele europene și de 10% pentru cele provenite din Regatul Unit, unde este prezent producătorul de motoare Rolls-Royce. Această decizie, mai drastică decât se aștepta, a zdruncinat un sector aeronautic global evaluat la 150 de miliarde de dolari pe an, un pilon esențial al economiei mondiale.
Un armistițiu dificil de menținut
Airbus, cu sediul în Franța, și rivalul său american Boeing sunt de ani buni în centrul tensiunilor comerciale, în special din cauza unui diferend privind subvențiile, dezbătut în cadrul OMC timp de 17 ani, înainte ca un armistițiu de cinci ani să fie convenit în 2021. Având însă în vedere că lanțurile de aprovizionare sunt încă fragile din cauza pandemiei de COVID-19, cei doi producători de avioane evită relansarea unui conflict care ar putea încetini redresarea industriei.
Potrivit unei surse apropiate dosarului, industria aeronautică franceză a trimis o scrisoare Comisiei Europene solicitând contramăsuri „proporționate și ferme” dacă noile tarife vamale americane vor provoca un prejudiciu semnificativ. Cu toate acestea, puternica asociație Gifas, condusă alternativ de Airbus, cere, de asemenea, ca orice ripostă să fie calibrată cu atenție pentru a nu afecta companiile europene care depind puternic de importurile din SUA. Gifas nu a comentat această inițiativă.
Tonul scrisorii ilustrează poziția delicată a Franței, aflată în centrul unui ecosistem interconectat de avioane și motoare. Analiștii consideră că această inițiativă urmărește în special atenuarea impactului potențial al tarifelor asupra sectorului motoarelor, un domeniu la fel de interdependent pe cât este de competitiv.
Cu sediul la Toulouse, Airbus este al doilea cel mai mare exportator al Franței, după industria agroalimentară, și concurează cu Boeing pe piața globală. Însă Franța găzduiește și CFM International, cel mai mare producător de motoare de avion din lume ca volum. Această societate mixtă transatlantică, cu o istorie de 50 de ani, este deținută în proporții egale de Safran și GE Aerospace și furnizează atât Airbus, cât și Boeing, reușind până acum să stea departe de conflictele comerciale.
Airbus are, de asemenea, furnizori precum Pratt & Whitney (o filială a companiei americane RTX), care colaborează strâns cu producătorul german MTU. La rândul său, Boeing importă anumite motoare de la Rolls-Royce, precum și componente europene pentru echiparea modelului său 777.
O tăcere glacială
Niciunul dintre aceste grupuri nu a comentat noul val de tarife. Însă analiștii avertizează că, indiferent de reacția UE, costurile legate de motoare se vor reflecta inevitabil în prețul final al avioanelor.
„Dacă războiul tarifar se extinde la avioane sau la piesele lor de schimb, acest lucru va duce inevitabil la costuri mai mari pentru compania noastră aeriană și la bilete mai scumpe pentru clienții noștri”, a declarat Michael O’Leary, CEO-ul companiei low-cost Ryanair, pentru Newstalk Breakfast în Irlanda.
Airbus și competitorii ei, vulnerabili la protecționism
„Airbus și colegii săi de industrie sunt vulnerabili la tarifele vamale, la perturbările din lanțul de aprovizionare și la capriciile politicilor protecționiste. Având în vedere impactul tarifelor impuse de Trump, este clar că sectorul aerospațial se confruntă cu riscuri majore. Lobby-ul aerospațial francez cere contramăsuri «energice», dar realitatea este de necontestat: represaliile ar putea agrava conflictul într-un mod pe care Europa nu și-l poate permite”, explică Saïma Hussain, analistă la AlphaValue.
Până de curând, constructorii de avioane încă sperau că sectorul lor va fi cruțat de acest nou episod de tensiuni comerciale. O’Leary chiar considera că tarifele erau puțin probabile după o întâlnire cu un înalt responsabil de la Boeing săptămâna trecută.
La rândul său, CEO-ul Boeing, Kelly Ortberg, avertizase o comisie a Senatului – cu doar câteva ore înainte de anunțul noilor tarife – că era crucial pentru Boeing să evite o situație în care anumite piețe ar deveni inaccesibile.
Potrivit datelor Boeing și Cirium, producătorul american livrează aproximativ 17% dintre aeronavele sale către Europa, în timp ce Airbus expediază 12% din producția sa către Statele Unite, o parte dintre acestea fiind asamblate la fața locului.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.