Premierul Groenlandei, Mute Egede, a declarat luni că insula nu este de vânzare și nu va fi niciodată, ca reacție la comentariile președintelui ales al SUA, Donald Trump, referitoare la "proprietatea și controlul" acestui teritoriu arctic, parte a Danemarcei de peste 600 de ani, transmite Reuters.
"Groenlanda este a noastră. Nu suntem de vânzare și nu vom fi niciodată. Nu trebuie să pierdem lupta noastră îndelungată pentru libertate", a afirmat Egede într-un comentariu scris.
Trump a anunțat duminică numirea lui Ken Howery, fost ambasador în Suedia, ca ambasador al SUA la Copenhaga, și a făcut referire la statutul Groenlandei, teritoriu semiautonom al Danemarcei, care găzduiește o importantă bază aeriană americană.
"Din motive de securitate națională și libertate la nivel global, Statele Unite consideră că proprietatea și controlul asupra Groenlandei sunt o necesitate absolută", a scris Trump pe Truth Social, fără a oferi alte detalii.
Guvernul danez nu a oferit încă un comentariu oficial
Groenlanda, unde se află baza aeriană Pituffik, este strategic importantă pentru armata SUA și pentru sistemul de avertizare timpurie împotriva rachetelor balistice, deoarece ruta cea mai scurtă între Europa și America de Nord trece prin insulă.
În timpul mandatului său anterior, Trump și-a exprimat în 2019 interesul pentru achiziționarea Groenlandei, dar propunerea a fost respinsă rapid atât de autoritățile daneze, cât și de cele ale insulei, înainte ca discuțiile să înceapă.
La acel moment, premierul danez Mette Frederiksen a calificat oferta lui Trump drept "absurdă", ceea ce l-a determinat pe Trump să considere declarația "răutăcioasă" și să anuleze o vizită planificată la Copenhaga. Frederiksen își păstrează funcția de prim-ministru al Danemarcei.
Din 2009, Groenlanda are dreptul de a-și declara independența față de Danemarca. Cu toate acestea, insula, care are aproximativ 56.000 de locuitori și depinde anual de transferuri bugetare semnificative de la Copenhaga, nu a făcut încă acest pas.
Separat, duminică, Trump a amenințat că va reafirma controlul SUA asupra Canalului Panama, acuzând Panama că percepe taxe excesive pentru utilizarea acestuia, ceea ce a atras o replică dură din partea președintelui panamez, Jose Raul Mulino.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.