Publicitate
Chiar și pe fondul pandemiei de coronavirus, piețele de capital nu pot ignora un factor de risc de o semnificație atât de importantă cum sunt alegerile prezidențiale americane din 3 noiembrie. De fapt, confruntarea dintre republicanul Donald Trump și democratul Joe Biden se desfășoară pe fondul puternicei polarizări a societății americane, împărțită aproape în două tabere egale pe cele mai importante probleme.
Principala sursă de contradicții o reprezintă politica socială și economică. Trump, în calitatea lui de republican, susține impozite mici și o intervenție moderată a guvernului în economie. Este adeptul industriilor conservatoare, precum cea petrolieră și metalurgia.
Biden însă ocupă o poziție mult mai de stânga: intenționează să crească impozitele pentru corporații și americanii înstăriți, să majoreze salariul minim și să facă mai accesibil pentru cetățeni sistemul de sănătate.
Conform estimărilor analiștilor, eventuala sa victorie va costa sectorul corporativ din SUA 5-6% din profit (pentru companiile incluse în indicele S&P), dar acest lucru va fi parțial compensat de creșterea cheltuielilor de consum. Un dolar în plus pe oră la salariul minim va crește cheltuielile individuale cu 750 dolari pe trimestru.
Citește și COVID-19. COMPLICAȚII neașteptate la bolnavii ADULȚI. Ce spun experții
Ambii candidați sunt în favoarea măsurilor de sprijinire a economiei și de creștere a investițiilor în infrastructură, ceea ce este de înțeles într-o criză. Pentru Biden prioritatea este însă energia verde, ceea ce înseamnă că victoria candidatului democratic va fi percepută de piață ca un scenariu pozitiv pentru companiile ecologice, cum ar fi Tesla, First Solar, NextEra Energy. În același timp, Trump și Biden susțin investițiile în infrastructura IT, un lucru bun pentru sectorul de telecomunicații, precum firmele de internet în bandă largă, cum ar fi Charter Communication.
În privința investitorilor, și ei sunt împărțiți în două tabere. Iar acțiunile lor pe piață indică, practic, care sunt și preferințele lor prezidențiale. Pe piață există deja pregătite decizii investiționale, sub forma unor produse specifice, bazate pe acțiunile companiilor care ar trebuie să iasă în câștig indiferent de rezultatul alegerilor din 3 noiembrie. Sunt și decizii universale, ce vizează acțiunile sectorului tehnologic american, cu accent pe companii precum AMD, eBay sau Netflix
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.