Donald Trump și-a intensificat miercuri criticile la adresa Universității Harvard, amenințând că-i va tăia subvențiile federale și o va priva de dreptul de a primi studenți străini.
Harvard „predă ura și imbecilitatea” și „nu ar mai trebui să primească fonduri federale”, a scris fostul președinte american pe platforma Truth Social, la două zile după ce a tăiat 2,2 miliarde de dolari din subvențiile federale multianuale acordate instituției.
Două publicații, CNN și The Washington Post, au relatat că Donald Trump a cerut oficial autorităților fiscale să retragă scutirea de taxe de care beneficiază Harvard. Conducerea universității a intrat în vizorul Casei Albe după ce s-a opus public solicitărilor lui Trump ce vizau, potrivit administrației SUA, combaterea antisemitismului în campusurile universitare.
În acest conflict – o ilustrare a confruntării dintre președintele conservator și marile universități americane – Donald Trump a ripostat susținând că Harvard, cu o vechime de patru secole, nu mai poate fi considerată un loc decent de învățare și că nu ar trebui să figureze pe nicio listă a universităților de top din lume.
Potrivit lui Trump, instituția recrutează „idioți și capete seci”
Universitatea, situată în zona metropolitană a orașului Boston și care numără aproximativ 30.000 de studenți, a format 162 de laureați ai Premiului Nobel și ocupă de ani buni primul loc în clasamentul internațional Shanghai al instituțiilor de învățământ superior.
Însă se află în vizorul conservatorilor, care au lansat un atac împotriva universităților americane pe care le consideră prea de stânga. Aceste atacuri s-au intensificat în primăvara lui 2024, în timpul mobilizărilor studențești pro-palestiniene împotriva războiului dus de Israel în Gaza.
La acea vreme, republicanii au acuzat universitățile că au eșuat în protejarea studenților evrei, iar președintelele mai multor instituții, printre care cele de la Harvard și Columbia, au demisionat.
Efect imediat
Donald Trump a cerut marți ca Harvard să își prezinte „scuzele” și a criticat scutirea sa fiscală, considerând că aceasta ar trebui „impozitată ca o entitate politică, dacă continuă să susțină nebunia sa politică și ideologică, inspirată de/susținând terorismul”.
Universitatea privată, care dispune de un patrimoniu uriaș de peste 50 de miliarde de dolari, beneficiază de o scutire de taxe atât din partea fiscului federal, cât și a statului Massachusetts.
Donald Trump acuză universitatea și alte instituții similare că permit antisemitismului să prospere pe campusurile lor, iar administrația sa le-a cerut să implementeze o serie de măsuri — inclusiv un „audit” al opiniilor studenților și cadrelor didactice — în caz contrar, statul federal urmând să le taie subvențiile.
Însă Harvard a refuzat. Într-o scrisoare adresată studenților și profesorilor, președintele universității, Alan Garber, a reamintit luni că instituția a demarat deja acțiuni împotriva antisemitismului de peste un an și a asigurat că nu va renunța „nici la independența sa, nici la drepturile garantate de Constituție”, cum este Primul Amendament privind libertatea de exprimare.
Nimeni nu trebuie să dicteze universităților
„Niciun guvern, indiferent de partidul aflat la putere, nu trebuie să dicteze universităților private ce trebuie să predea, pe cine pot înscrie și angaja sau asupra căror subiecte pot face cercetare”, a adăugat el.
Această poziție fermă a dus la înghețarea a 2,2 miliarde de dolari în subvenții federale, cu efect imediat: Sarah Fortune, o cercetătoare recunoscută, a fost somată să oprească cercetările sale privind tuberculoza de către agenția federală care o finanțează, NIH, a anunțat pentru AFP școala de sănătate publică de la Harvard.
În plus, „dacă Harvard nu poate dovedi că respectă pe deplin obligațiile sale de raportare, universitatea va pierde privilegiul de a înscrie studenți străini”, a anunțat Departamentul american al Securității Interne într-un comunicat.
Răspunsul ferm al Harvard a fost salutat de sute de profesori și de mai multe figuri ale Partidului Democrat, inclusiv de fostul președinte Barack Obama, care a lăudat un „exemplu” și a exprimat speranța că și alte „instituții” îi vor urma exemplul.
Harvard se distinge astfel de Columbia, din New York, care a acceptat să adopte reforme profunde, considerate de unii drept o capitulare în fața administrației Trump. Totuși, Columbia a asigurat că va refuza „orice acord care ne-ar face să renunțăm la independența noastră”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.