Este vorba despre Ziua Copilului și de cele două zile libere care se acordă de Rusalii.
Tot conform Codului Muncii, cei care trebuie să lucreze în aceste zile, vor primi compensații legale adică zile libere plătite.
Ziua Copilului, respectiv ziua de 1 iunie, anul acesta cade într-o zi de miercuri în timp ce cele două zile de Rusalii pică duminică și luni, respectiv pe 12 și 13 iunie.
Începând din anul 2020, angajații care primesc două rânduri de zile libere legale cu ocazia Rusaliilor (câte două libere pentru două culte creștine, pentru ortodocși și pentru catolici) trebuie să recupereze „dublurile” în baza unui program stabilit de angajator.
În unele cazuri însă precum în unitățile sanitare, în unitățile de alimentație publică și în locurile de muncă în care activitatea trebuie continuată din cauza caracterului procesului de producție sau specificului activității, salariații trebuie să lucreze în sărbătorile legale.
În astfel de cazuri, salariaților trebuie să li se asigure compensarea cu timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile, așa cum stabilește Codul muncii.
În cazul în care există motive care să justifice imposibilitatea de a compensa munca depusă prin zile libere plătite, salariații beneficiază de un spor de minimum 100% din salariul brut.
Angajatorii care nu acordă liber în sărbătorile legale sau care nu compensează munca în aceste zile riscă să fie amendați de inspectorii muncii cu sume între 5.000 și 10.000 de lei.
Citește și: Românii rămân FĂRĂ o zi liberă în acest an
Românii rămân fără ziua liberă plătită după ce s-au vaccinat anti-COVID, potrivit unei clarificări de la Inspecția Muncii.
Astfel, cei care s-au imunizat începând cu ziua de 9 martie 2022 nu mai beneficiază o de zi liberă plătită, pentru că nu mai suntem în stare de alertă, potrivit avocatnet.ro.
Prin legea 221/2021, din 29 iulie 2021, salariații care se vaccinau împotriva coronavirusului aveau dreptul de a cere angajatorului câte o zi liberă plătită pentru fiecare doză de vaccin efectuată.
Prevederile Legii 221 au fost introduse în Legea 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, act normativ care a stat la baza hotărârilor de Guvern privind introducerea și prelungirea stării de alertă.
De când s-a terminat, însă, starea de alertă, românii care s-au vaccinat anti-COVID începând cu data de 9 martie 2022 nu mai pot beneficia de ziua liberă, după cum arată Inspecția Muncii.
"Potrivit art. 1 din Legea nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, ”prezenta lege are ca obiect instituirea, pe durata stării de alertă declarate în condițiile legii, în vederea prevenirii și combaterii efectelor pandemiei de COVID-10, a unor măsuri temporare și, după caz, graduale, în scopul protejării drepturilor la viață, la integritate fizică și la ocrotirea sănătății, inclusiv prin restrângerea exercițiului altor drepturi și libertăți fundamentale”. Citește mai mult AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.