Există și alte studii care au scos deja în evidență această legătură, dar ultimul articol apărut în revista britanică The Lancet cuantifică riscul pentru fiecare tip de tratament, demonstrând că, deși pericolul scade odată cu oprirea respectivului tratament, el persistă pentru cel puțin un deceniu.
Autorii au trecut în revistă 58 de studii epidemiologice pe această temă, care înseamnă peste 100.000 de femei în total. Astfel, s-a ajuns la concluzia că tratamentele hormonale ale monepauzei sunt asociate cu un risc crescut de cancer, cu excepția gelurilor cu estrogen pentru aplicație locală.
Citește și Câte bacterii conține un măr. O să fiți surprinși
Astfel, o femeie de 50 de ani care urmează timp de cinci ani un tratament hormonal împotriva menopauzei pe bază de estrogen și progesteron prezintă o probabilitate de 8,3% de a dezvolta cancer la sân în următorii 20 de ani de când încep tratamentul, în timp ce riscul este de numai 6,3% pentru femeile de aceeași vârstă care nu au făcut nici un tratament. Procentul ar fi de 7,7% pentru femeile care urmează același tratament, dar cu intermitențe, adică nu în fiecare zi și de 6,8% pentru cele care au fost tratate cu numai cu estrogen.
”Medicii nu trebuie să ignore mesajul acestui studiu, luând, de asemenea, în considerare, simptomele menopauzei, evaluând cu atenție riscurile și beneficiile tratamentelor pentru fiecare femeie”, a subliniat Joanne Kotsopoulos, de la Women's College Hospital, din Toronto.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.