Gigantul farmaceutic elvețian Novartis își consolidează poziția în domeniul bolilor de rinichi prin achiziția firmei americane Chinook Therapeutics pentru o sumă de până la 3,5 miliarde de dolari (3,2 miliarde de euro). Grupul elvețian a semnat un acord, aprobat în unanimitate de consiliile de administrație ale celor două grupuri, care prevede o plată în numerar de 3,2 miliarde de dolari la închidere, plus o plată suplimentară de până la 300 de milioane de dolari, a precizat Novartis într-un comunicat.
Prețul, echivalent cu 40 de dolari pe acțiune, reprezintă o primă de 67% față de prețul de închidere al Chinook de vineri, 9 iunie, și de 83% față de media sa pe 60 de zile, a precizat producătorul american de medicamente într-un comunicat separat. Achiziția este supusă "condițiilor obișnuite de închidere", a precizat Novartis, care speră să finalizeze tranzacția în a doua jumătate a anului.
Chinook Therapeutics, cu sediul în Seattle, are două medicamente în stadiu avansat de dezvoltare clinică pentru nefropatia cu imunoglobulină A (IgA), o boală renală rară. Această boală "afectează în principal adulții tineri și poate duce la dializă sau la un transplant de rinichi", subliniază Vas Narasimhan, directorul general al Novartis, citat în comunicat. Până la trei din zece pacienți dezvoltă insuficiență renală și necesită dializă în decurs de 10 ani. Această achiziție va permite Novartis să își completeze "semnificativ" portofoliul de tratamente pentru bolile renale, precizează grupul elvețian în comunicat.
Citește și Pfizer va vinde vaccinuri și medicamente la preț redus
Gigantul farmaceutic american Pfizer a anunțat că va vinde aproape 500 de tipuri de vaccinuri și medicamente la preț redus în cele mai sărace țări din lume.
Astfel, compania extinde un angajament asumat anterior și care vizează reducerea inegalităților în materie de sănătate la nivel mondial. În mai 2022, compania a anunțat, în cadrul unei inițiative pe care a prezentat-o la Forumul Economic de la Davos, că va furniza 23 dintre vaccinurile și medicamentele sale brevetate disponibile în SUA și Uniunea Europeană către 45 de țări sărace, unde trăiesc aproximativ 1,2 miliarde de oameni.
"Pfizer își va extinde acum oferta în cadrul acordului pentru a include produse care nu mai sunt brevetate, aducând numărul total de produse oferite de la 23 la aproximativ 500", a precizat compania într-un comunicat. Toate sunt produse pentru care Pfizer deține drepturi la nivel mondial, a precizat aceasta. .... Citește mai departe AICI
Citește și Trei tranzacții uriașe pe piața PHARMA: Europenii cumpără companii din SUA
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.