"Situația se îmbunătățește și, dacă ne uităm la septembrie și la prima jumătate a lunii octombrie, există deja 700.000 de tone (de exporturi de cereale), iar până la sfârșitul lunii octombrie s-ar putea să fie un milion sau mai mult", a declarat el la televiziunea națională, conform Reuters.
Ucraina a organizat un coridor pentru navele cu destinație spre piețele din Africa și Asia și pentru a încerca să ocolească blocada Rusiei, impusă în această vară prin oprirea unui acord care permitea trecerea exporturilor Kievului în timpul războiului.
Autoritățile ucrainene au declarat că un total de 1,5 milioane de tone de mărfuri diverse au fost exportate prin noua rută de când a început să funcționeze la sfârșitul lunii august.
Surse de transport maritim ucrainene au declarat că peste 40 de nave de marfă au intrat pe coridor până în prezent.
Producătorii agricoli ucraineni au declarat săptămâna aceasta că noua rută ar putea permite exporturi de până la 2,5 milioane de tone de alimente pe lună, compensând aproape impactul deciziei Rusiei de a renunța la acordul anterior, negociat de ONU.
Rusia a declarat că nu va mai recunoaște acordul cerealelor fiindcă nu a fost îndeplinită cererea sa de ridicare a sancțiunilor asupra exporturilor sale de cereale și îngrășăminte.
Ministerul ucrainean al agriculturii a declarat miercuri că exporturile sale de cereale au scăzut până acum la 8,56 milioane de tone în sezonul de comercializare iulie-iunie 2023/24, până la 24 octombrie. Acesta a mai precizat că, până la 28 octombrie anul trecut, Ucraina a exportat 12,34 milioane de tone de cereale.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.