Aproape două milioane de români îşi sărbătoresc onomastica vineri, de sărbătoarea Sfântului Prooroc Ioan Botezătorul.
Potrivit Direcţiei pentru evidenţa persoanelor şi administrarea bazelor de date, sunt peste 1,3 milioane de bărbaţi care poartă acest nume sau derivate ale lui şi 652.086 de femei.
Dintre prenumele masculine cel mai întâlnit este Ioan - 456.834 de români poartă acest nume.
Se întâlnesc, de asemenea, prenumele Ion - 347.224 de români, Ionel - 136.460, Ionică - 4.512, Ioniţă - 1.921, Ionuţ - 358.401, Ivan - 6.939, Jan - 4.597, Jean - 3.471 şi Nelu - 20.547.
În rândul femeilor, cel mai întâlnit este prenumele Ioana - 389.418, dar şi Ionela - 147.788.
Totodată, între prenumele feminine sărbătorite de Sfântul Ioan se regăsesc: Ionelia - 6.792, Ionica - 19.380, Ionuţa - 578, Jana - 4.908, Nela - 10.892, Oana - 72.196 sau Onuţa - 134.
Sărbătoarea Sfântului Proroc Ioan Botezătorul este prăznuită în Biserica Ortodoxă pe data de 7 ianuarie.
Tradiții
În dimineața de 7 ianuarie, de Sfântul Ioan nu uita să bei agheasmă nouă ca să fii ferit de boli în tot anul 2021. Iar în condițiile prăpădului adus de pandemia de COVID-19 sănătatea este cel mai de preț dar de la Dumnezeu de care trebuie să ai grijă acum.
Se spune că această zi e una a bucuriei, iar cine nu este vesel în această zi va fi trist tot anul.
- Mai mulţi tineri care au luat de la preot, în ajunul Sfântului Ioan, agheasmă de la Bobotează, merg în dimineaţa zilei de Sfântul Ioan la biserică şi după terminarea slujbei stropesc fiecare om care le iese în cale, apoi îl colindă.
Washington. Reacții INTERNAȚIONALE la ceea ce s-a întâmplat
Obiceiuri
În anumite zone din România, astăzi este mai exact o petrecere a nevestelor, care se adună la o gazdă, unde aduce fiecare alimente şi băutură, apoi petrec până dimineaţa, spunând că se “iordănesc”.
În Transilvania, Ioanele și Ionii sunt purtați cu mare alai și veselia prin tot satul pe drumul către râu, unde sunt „botezați” întru purificare.
Ce NU trebuie să facem ASTĂZI
Tot potrivit tradiției, de Sfântul Ioan nu se bea vin roșu, pentru că vinul roșu amintește de martirajul Sfântului Ioan.
Aveți grijă să nu tăiați nimic cu cuțitul de Sfântul Ioan și să folosiți numai mâinile pentru a rupe alimentele.
Nu spălați, nu coaseți, nu măturați, pentru că aceste îndeletniciri, spun tradițiile populare, tulbură odihna celor dragi care nu mai sunt printre noi
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.