Toshiba intenționează să separe într-o companie separată și să vândă divizia sa de dispozitive, inclusiv semiconductoare. Compania a decis să nu se despartă de operațiunile în domeniul serviciilor de infrastructură. Divizarea în două părți va costa gigantul japonez mai puțin și se va desfășura mai ușor decât planul inițial de rupere a activităților în trei părți.
Concluzie dureroasă
De asemenea, Toshiba a ajuns la concluzica că unitatea sa de producție de echipamente electronice Toshiba Tec Corp. reprezintă o activitate neesențială, dar nu anunțat că ar intenționa să o vândă. În plus, compania intenționează să utilizeze 2,6 miliarde de dolari din surplusul de capital pentru a returna fonduri acționarilor în termen de doi ani.
Mai mult, Toshiba va vinde o participație de 55% din producătorul de aparate de aer condiționat Toshiba Carrier Corp. către partenerul său american Carrier Global Corp.
Reacție imediată la bursă
Corporația japoneză deține, de asemenea, o participație la producătorul de cipuri de memorie Kioxia Holdings Corp. Aceste acțiuni vor rămâne în proprietatea Toshiba, dar compania va încerca să le vândă "imediat" și să returneze veniturile acționarilor. Acțiunile Toshiba au urcat cu 4,5% după ce a fost anunțată divizarea. Prețul acțiunilor Toshiba Tec a crescut cu 15%, cea mai mare creștere a acțiunilor din 2016 încoace.
Toshiba se află în criză de mai mulți ani din cauza unor scandaluri constante și a unui management defectuos. Pentru a salva afacerea, a trebuit să vândă controlul asupra diviziei sale de semiconductori, ceea ce a adus în companie noi investitori, acționari care nu au cumpărat doar o participație, ci doresc să participe la gestionarea companiei.
Citește și Facebook, în DEGRINGOLADĂ profundă! Începutul sfârșitului pentru Mark Zuckerberg?
În 2021, directorul general al Toshiba, Satoshi Tsunakawa, a declarat că divizarea companiei în trei afaceri ar fi optimă pentru corporație și acționari. Cu toate acestea, unii acționari importanți nu au fost de acord și s-au opus. Acum că s-a decis divizarea companiei în două părți, Tsunakawa neagă că acest lucru a fost făcut din cauza presiunii acționarilor.
Planul inițial de divizare a companiei în trei părți a fost cultivat timp de luni de zile. Separarea urma să fie finalizată până în 2024. Aceștia doreau să separe de grup activitatea de infrastructură și divizia de dispozitive. Toate celelalte divizii urmau să rămână în cadrul Toshiba. Corporația a sperat că această schimbare va forța unii acționari individuali să părăsească societatea. Tsunakawa a negat că Toshiba a vrut să scape de acționari în acest fel, subliniind că procesul a avut ca scop eficientizarea costurilor companiei.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.