Iată lista celor cinci cele mai scumpe metale
Rodiu
Acest metal, extrem de rar și cu o nuanță argintie, este cel mai costisitor. El este atât de rar încât o tonă de crustă terestră conține doar 0,001 grame de rodiu. Punctul său de topire este extrem de înalt, iar rezistența sa la coroziune este remarcabilă. În mod obișnuit, rodiul este utilizat pentru proprietățile sale de reflectare în producția oglinzilor, reflectoarelor și în industria bijuteriilor. Acest metal are, de asemenea, aplicații în industria auto și în alte domenii. Cei mai mari producători de rodiu sunt Africa de Sud, Rusia și Canada.
Platină
Acest metal își trage numele din termenul spaniol "platino," care înseamnă "argint mic." Cu o densitate foarte mare, platină este maleabilă, extrem de inertă și rezistentă la coroziune. Platină este folosită pe scară largă în industria bijuteriilor, datorită aspectului său atrăgător și rezistenței sale. De asemenea, găsește aplicații în stomatologie, industria armamentului și aeronautică. Principalii producători sunt Africa de Sud, Rusia și Canada.
Aur
Aurul este cel mai ușor de identificat metal prețios datorită culorii sale unice. Este de departe cel mai popular metal în ceea ce privește opțiunile de investiții. Aurul este larg utilizat datorită culorii sale, maleabilității și conductivității sale. Acest metal de renume mondial este folosit în producția bijuteriilor, industria electronică, producerea radiatoarelor și a izolațiilor termice. Cei mai mari producători de aur sunt Africa de Sud, SUA, China, Australia și Rusia.
Rutheniu
Acest metal face parte din grupa platinelor. Aceste metale din aceeași familie sunt considerate prețioase, deoarece se găsesc de obicei împreună în natură și au proprietăți similare. Printre caracteristicile comune se numără duritatea, raritatea și capacitatea de a rezista în condiții extreme. Rutheniu este frecvent utilizat în industria electronică, în special în placarea contactorilor. Cei mai mari producători sunt Rusia și cele două Americi.
Iridiu
Iridiul este cel mai dens metal și cel mai "extrem" membru al familiei platinelor. Are cel mai înalt punct de topire din familia sa și este cel mai rezistent metal la coroziune. Principalul producător este Africa de Sud. Iridiul găsește aplicații în fabricarea penițelor, ceasurilor, busolelor, industria electronică, medicină și industria auto.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.