1. Muzeul Louvre din Paris - 10.200.000 vizitatori
Unul dintre cele mai vechi muzee al lumii, fiind inaugurat în august 1793 având la bază colecția de picturi a casei regale, confiscată în timpul Revoluției Franceze. Este celebru pentru colecțiile de antichități din Egipt, Orientul Apropiat, Grecia și Roma antică, precum și pentru colecțiile de pictură și sculptură. În 2012, s-a extins în orașul francez Lens, unde a fost deschisă o secție într-o fostă galerie minieră. Secția din Lens atrage circa 500.000 de vizitatori anual. O altă secție a fost deschisă la Abu Dhabi, iar în 2018, muzeul a avut o expoziție temporară în Iran, la Teheran.
2. Muzeul Național al Chinei din Beijing - 8.062.000 vizitatori
A fond fondat abia în 2003 prin fuziunea Muzeului Revoluției Chineze și Muzeul Național de Istorie și are circa 1,3 milioane de exponate. Este cunoscut îndeosebi pentru colecția de artă chinezească veche, dar are și o secție care glorifică realizările Chinei comuniste. Criticii au contestă rigoarea științifică a acestei secții deoarece ignoră sau minimalizează perioade controversate din regimul comunist precum Marele Salt Înainte și Revoluția Culturală. Cotroversată a fost și o expoziție din 2011 organizată împreună cu producătorul de accesorii de modă Louis Vuitton.
Citește și:
Google redă publicului o parte din artefactele muzeului distrus de incendiul din Rio
3. Muzeul Național al Aerului și Spațiului din Washington - 7.000.000 vizitatori
Inaugurat în 1946, muzeul prezintă istoria aviației și a zborurilor spațial, precum și descoperirile din domeniul astrofizicii, astronomiei și geofizicii. Pe lângă colecția de avioane, sunt prezentate și o serie de nave spațiale celebre, precum modulul de comandă al navei Apollo 11. Cea mai controversată expoziție a fost cea legată de aniversarea a 50 de la bombardamentele atomice asupra Japoniei, în care a fost prezentat Enola Gay, avionul din care a fost lansată bomba asupra orașului Hiroshima. Veteranii de război susțineau că expoziția a fost politizată prin includerea relatărilor japoneze despre acea perioadă și fotografiilor cu victimele, iar expoziția este o insultă la adresa celor care au luptat în aviația militară americană.
4. Muzeul Metropolitan din New York - 6.692.000 vizitatori
Este cel mai mare muzeu de artă din Statele Unite. Bugetul de operare al muzeului este estimat la câteva sute de milioane de dolari anual dar începând cu anii 90 a pierdut exponate în valoare de alte sute de miloane de dolari ca urmare a achizițiilor unor lucrări furat anterior, îndeosebi din Italia și Turcia. Locuitorii din New York pot intra în muzeu fără o taxă fixă, fiecare lăsând cât dorește. Pe lângă sediul central, muzeul mai funcționează în alte două clădiri: una dedicată artei medievală, cealaltă artei moderne.
5. Muzeul Vaticanului - 6.427.000 vizitatori
Este, de fapt, un complex de muzee aflate în incinta Vaticanului, care însumează spații de expoziție de 4,3 hectare. A fost deschis încă din 1506 de papa Iulius II și a acumulat de-a lungul secolelor lucrările de artă comandate sau achiziționate de suveranii pontifi. Primul exponat a fost celebra sculptură ”Laocoon și fiii săi”, cumpărate la insistențele lui Michelangelo. În ultima duminică a fiecărei luni, intrarea este gratuită, iar cozi imense se formează la intrare.
Citește și:
Scrisoarea care a dus la un tablou de 800.000 de euro furat din Olanda. Cine a primit-o
6. Muzeul de Tehnologie și Știință din Shanghai - 6.421.000 vizitatori
A fost inaugurat în 1995 și este administrat de o fundație, finanțată de companii private din Shanghai. Se întinde pe o suprafață de 6,8 hectare și are 14 expoziții permanente. În 2001, a găzduit o reuniune la nivel înalt, la care au participat președinții Jiang Zemin (China), Vladimir Putin (Rusia) și George Bush jr (SUA). Ulterior, a fost vizitat și de președintele Barack Obama.
7. Muzeul Național de Istorie Naturală din Washington - 6.000.000 vizitatori
A fost deschis în 1846, iar intrarea este liberă. În muzeu se regăsesc peste 126 de milioane de plante, animale, fosile, roci, minerale, meteoriți etc. Acolo lucrează 186 de oameni de știință, cea mai mare comunitate științifică din lume dedicată studiului istoriei naturale.
8. British Museum din Londra - 5.906.000 vizitatori
A fost deschis la mijlocul secolului XVIII și a ajuns la circa 8.000.000 de exponate, achiziționate mai ales în perioada de expansiune a Imperiului Britanic. Cu excepția expozițiilor temporare organizate în parteneriat cu alte muzee ale lumii, intrarea este liberă. Deține unele dintre cele mai cunoscute lucrări de artă ale lumii, însă modul în care au fost obținute a generat controverse. De exemplu, Grecia solicită în continuare restituirea sculpturilor luate de la Parthenonul din Atena, despre care grecii susțin că au fost aduse la Londra prin fals, uz de fals, furt și vandalism.
9. Tate Modern din Londra - 5.656.000 vizitatori
A fost deschis abia în 2000, dar a devenit imediat foarte cunoscut prin numărul impresionant de lucrări de artă modernă din patrimoniu, precum și prin expozițiile temporare pe care le găzduiește. În 2010, conducerea muzeului a fost criticată de o serie de artiști și organizații ecologiste care au contestat contractul de sponsorizare încheiat cu compania petrolieră British Petroleum.
10. Galeria Națională de Artă din Washington - 5.232.000 vizitatori
A fost fondat în 1937 printr-o inițiativă privată. De altfel, cele mai importante exponate provin din donațiile făcute de colecționarii de artă americani.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.