Jason Stanley, profesor de filozofie la prestigioasa universitate americană Yale a ales să se mute în Canada. Un ultim caz care a scos în evidență dilema cu care se confruntă un număr tot mai mare de universitari și oameni de știință americani: să rămână sau să plece.
„Am luat decizia când Columbia a cedat”, a explicat Stanley într-un interviu acordat postului CBS, făcând referire la universitatea new-yorkeză care a cedat recent în fața cerințelor lui Donald Trump privind subvențiile. Nu este momentul să dăm înapoi și să ne fie frică”, a spus profesorul, apreciind că Statele Unite au devenit „o țară autoritară”.
Între finanțări anulate sau amenințarea cu anularea, teama de cenzură și de atingere a libertăților, tot mai mulți cercetători sau aspiranți la cariere în cercetare se gândesc să părăsească Statele Unite – considerate până de curând un paradis al cercetării în numeroase domenii.
Potrivit unui sondaj publicat la sfârșitul lunii martie de revista de specialitate Nature și realizat pe un eșantion de peste 1.600 de persoane, mai mult de 75% dintre oamenii de știință iau în considerare în prezent o astfel de posibilitate, din cauza politicilor implementate de Donald Trump.
„O tendință deosebit de pronunțată în rândul cercetătorilor aflați la început de carieră”, remarcă această anchetă, subliniind proporția mare de studenți la masterat în cercetare sau la doctorat care iau în calcul plecarea.
Este ceva ireal
„Oamenii sunt atât de speriați”, declară pentru AFP Daniella Fodera, doctorandă la Universitatea Columbia, a cărei bursă de cercetare a fost recent anulată.
Mai multe instituții academice au anunțat în ultimele săptămâni un blocaj al angajărilor și o reducere a numărului de studenți acceptați, „ceea ce perturbă considerabil parcursul universitar”, observă această tânără cercetătoare în biomecanică.
„Este o perioadă puțin ireală pentru oamenii de știință, pentru că pur și simplu nu știm ce urmează să se întâmple”, adaugă Karen Sfanos, coordonatoarea unui program de cercetare la Universitatea Johns Hopkins. „Este un moment dificil pentru noua generație, pentru că multe laboratoare (...) nu știu dacă vor putea să îi susțină”.
De teamă că nu își va găsi un post, dar și din dorința de a scăpa de „climatul” politic actual, Daniella Fodera, care studiază fibroamele uterine – tumori benigne care afectează numeroase femei – explică faptul că a început „să caute activ programe în Europa și în străinătate pentru a-și continua formarea postdoctorală”.
„Este pe buzele tuturor, fie că este spus în glumă sau nu”, întărește JP Flores, student cercetător în genetică în Carolina de Nord, spunând că și el ia în calcul această opțiune.
Europa și Canada
O fugă a creierelor de care unele țări speră să profite. Mai multe universități europene și canadiene au anunțat astfel inițiative pentru a atrage talente americane.
Un gest care nu trece neobservat. „Cunosc cercetători care au dublă cetățenie sau care au familiile în Canada, Franța, Germania și care încep să spună: «Cred că o să mă mut în Germania pentru următorii cinci ani și o să fac cercetare acolo»”, relatează Gwen Nichols, membră a unei asociații dedicate cercetării împotriva cancerelor de sânge.
Totuși, opțiunea plecării nu este accesibilă tuturor, subliniază o tânără cercetătoare în științele climatului, care a dorit să rămână anonimă. Studenții și doctoranzii sunt primii afectați de reducerile bugetare, dar și cei mai puțin experimentați – prin urmare, „cei care au cele mai mici șanse să aibă profilul căutat de instituțiile din UE”.
Pentru această deținătoare de doctorat, care a început demersurile pentru a emigra în Europa, Statele Unite riscă „o pierdere generațională pentru știință, în toate disciplinele”.
O teamă împărtășită și de Gwen Nichols, care consideră că este în joc chiar viitorul supremației științifice americane: dacă nu se schimbă nimic, „vom vedea problema peste 10 ani, atunci când nu vom avea inovațiile de care avem nevoie”, avertizează ea.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.