TikTok a declarat joi în fața unei curți federale de apel că Departamentul de Justiție al SUA a interpretat greșit legăturile aplicației de social media cu China, cerând instanței să anuleze o lege care obligă ByteDance, compania-mamă cu sediul în China, să vândă activele TikTok din SUA sau să se confrunte cu o interdicție.
TikTok, care a intentat un proces pentru a anula legea, a susținut că Departamentul de Justiție a făcut erori factuale în acest caz. Avocații departamentului au afirmat luna trecută că aplicația reprezintă un risc pentru securitatea națională, permițând guvernului chinez să colecteze datele americanilor și să manipuleze în secret conținutul pe care aceștia îl văd.
TikTok a declarat joi că este de necontestat faptul că motorul de recomandare a conținutului și datele utilizatorilor aplicației sunt stocate în SUA, pe servere cloud operate de Oracle, și că deciziile de moderare a conținutului care afectează utilizatorii americani sunt luate în SUA.
Legea, semnată de președintele Joe Biden pe 24 aprilie, dă termen companiei ByteDance până pe 19 ianuarie pentru a vinde TikTok sau pentru a se confrunta cu o interdicție. Casa Albă susține că dorește să elimine proprietatea chineză pe motive de securitate națională, dar nu să interzică TikTok.
Curtea de apel va susține argumentele orale în cadrul provocării legale pe 16 septembrie, punând problema soartei TikTok în ultimele săptămâni ale alegerilor prezidențiale din 5 noiembrie.
Candidatul republican la președinție, Donald Trump, s-a alăturat TikTok și a declarat în iunie că nu ar susține niciodată o interdicție a aplicației.
Vicepreședinta Kamala Harris, candidata democrată la președinție, s-a alăturat TikTok în iulie și a adoptat rețelele sociale ca parte a strategiei sale de campanie.
TikTok a susținut joi că legea ar priva compania de drepturile sale la libertatea de exprimare, contestând afirmația Departamentului de Justiție că deciziile de curationare a conținutului aplicației de videoclipuri scurte sunt „discursul unui străin” și nu sunt protejate de Constituția SUA.
„După logica guvernului, un ziar american care republică conținutul unei publicații străine - Reuters, de exemplu - nu ar avea protecție constituțională”, a spus compania.
Legea interzice magazinelor de aplicații precum Apple și Google, parte a Alphabet, să ofere TikTok și împiedică serviciile de găzduire pe internet să sprijine TikTok, cu excepția cazului în care ByteDance renunță la controlul asupra aplicației.
Măsura, adoptată aproape în unanimitate de Congres, a fost determinată de îngrijorările legislatorilor americani că China ar putea accesa datele americanilor sau să-i spioneze prin intermediul aplicației.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.