"Toate persoanele beneficiare vor primi acest sprijin materia până la 31 decembrie 2022, în lunile iunie, august, octombrie şi decembrie. (...) Vor fi tichete sociale pe suport electronic pentru perioada 1 iunie - 31 decembrie 2022 şi vor fi distribuite, tipărite şi distribuite cetăţenilor. Pe măsură ce aceşti cetăţeni vor primi aceste carduri vor fi şi alimentate cu câte 250 de lei în lunile menţionate.
Este o situaţie pe care o estimăm să se întindă pe toată luna iunie (n.r. - distribuirea cardurilor) şi vreau să fac o precizare ca să se înţeleagă foarte card. E vorba de un număr foarte mare de carduri care trebuie confecţionate, tipărite, inscripţionate şi distribuite şi în situaţia ipotetică pe care nu o dorim - dar luăm în calcul aşa cum e normal să facem - să spunem că o persoană nu primeşte până la 30 iunie un card şi îl primeşte pe 1 iulie. Asta nu înseamnă că suma aferentă luna iunie va fi pierdută de către acea persoană ci este bugetată şi va fi virată pe card fără niciun fel de problemă", a explicat, luni seara, la România TV, ministrul Marius Budăi.
Citeşte şi: Beneficiarii voucherelor pentru alimente pot fi AMENDAŢI dacă fac aceste lucruri
În ședința de Guvern de astăzi a fost aprobată Ordonanța de urgență care reglementează acordarea de tichete sociale pe suport electronic, cu valoare nominală de 250 lei, pentru persoane aflate în situații de deprivare materială și/sau risc de sărăcie extremă.
Actul normativ are drept scop instituirea unor măsuri temporare, în perioada 1 iunie – 31 decembrie 2022, pentru sprijinul material al unor categorii de populație vulnerabile.
Sprijinul material, acordat o dată la două luni, va compensa o parte din categoriile de cheltuieli cu hrana pentru asigurarea traiului zilnic, prin acordarea unor tichetele sociale pe suport electronic, pentru achiziționarea de produse alimentare de bază și/sau pentru asigurarea de mese calde.
Estimările oficiale ale Guvernului prevăd un număr de 3,1 milioane de potențiali beneficiari, din următoarele categorii:
a) pensionarii sistemului public de pensii, pensionarii aflați în evidența caselor de pensii sectoriale și beneficiarii de drepturi prevăzute de legi cu caracter special, plătite de casele teritoriale de pensii/casele de pensii sectoriale, ale căror venituri nete lunare proprii sunt mai mici sau egale cu 1.500 lei – cu un număr estimat de peste 2,3 milioane;
b) persoanele încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, ale căror venituri nete lunare proprii sunt mai mici sau egale cu 1.500 lei – cu un număr estimat de peste 400.000 de persoane;
c) familiile cu cel puțin 2 copii în întreținere ale căror venituri nete lunare pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 600 lei;
d) familiile monoparentale ale căror venituri nete lunare pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 600 lei;
e) familiile care au stabilit dreptul la ajutorul social în condițiile Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, cu modificările și completările ulterioare.
f) persoanelor fără adăpost astfel cum acestea sunt reglementate potrivit prevederilor legale în vigoare.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.