Pentru cei care prestează astfel de munci la Ministerul Muncii a fost înaintat un proiect care are ca obiectiv reducerea muncii nedeclarate în sectorul activităților casnice. Potrivit autorităților în domeniu, circa 1,2 milioane persoane nu sunt active pe piața muncii reglementată și prestează muncă la negru.
Reglementarea va prevede ca Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă să emită tichete cu valoare nominală de 15 lei care vor putea fi acordate persoanelor care prestează activități casnice, fie că vorbim de servicii de curățenie, grădinărit, babysitting, șofer personal, electrician etc.
Aceste tichete, care vor putea fi acordate de către persoanele care vor beneficia de aceste servicii, vor fi impozitate de stat și vor asigura, în schimb, plata contribuției la sănătate și la pensie de către persoanele neangajate oficial în câmpul muncii.
Conform propunerii, aceste tichete, cu valoare nominală de 15 lei fiecare, vor fi cumpărate de angajator sau orice persoană fizică ce beneficiază de muncile casnice și transmise către cel care prestează activitățile. Ulterior, prestatorul de servicii va putea transforma tichetele în numerar și va obține calitatea de asigurat dacă preschimbă în numerar cel puțin 50 de tichete de activități casnice într-o luna calendaristică, adică tichete în valoare totală de 750 de lei.
Ministerul Muncii pregătește ceva. Sunt vizați peste 1 milion de români
De aceste tichete poate beneficia orice persoană care a împlinit vârstă de 16 ani.
”Am dezbătut reglementarea activităților casnice cu reprezentanții patronatelor și ai sindicatelor, având cu toții convingerea că acest demers va aduce o serie de avantaje pentru piața muncii și pentru sistemul public de pensii, dar mai ales pentru toți cei care astăzi muncesc în acest fel, fără a fi asigurați medical și fără a putea să obțină un drept de pensie.
Potrivit datelor INS, avem 39% din populație inactivă și estimăm că aproximativ 1,2 milioane de persoane ar putea obține aceste drepturi odată ce activitățile casnice, care în prezent se desfășoară majoritar la negru, vor fi reglementate corespunzător”, a declarat Raluca Turcan.
În opinia ministrului, proiectul va reduce munca nedeclarată, va ajuta la introducerea de categorii profesionale care nu se regăsesc în prezent în piață muncii și, totodată, la creșterea numărului celor care vor plăti contribuții de asigurări sociale pentru a avea acces la servicii medicale ori la obținerea unui drept de pensie.
Raluca Turcan a mai explicat, după criticile aduse de PSD că ”instituirea unui sistem de evidență a persoanelor care desfășoară activități casnice ocazionale în baza unor tichete, cumpărate de beneficiar și preschimbate în numerar de către prestatorul casnic, după reținerea contribuțiilor și a impozitului aferente.
Asta înseamnă că lucrători, acum fără nicio asigurare, devin asigurați în sistemul de asigurări sociale și de sănătate. Asta înseamnă drepturi pentru cei care muncesc.
Poate, într-adevăr, sistemul pare complicat, dar orice reglementare pare complicată la început, însă alte țări europene aplică acest sistem și, în plus, suntem la începutul unei dezbateri care poate oferi îmbunătățiri”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.