Modificarea vine în contextul unui tratament fiscal neclar aplicat până acum, în virtutea căruia, firmele ofereau tichete cadou nu propriilor lor salariați, ci ai partenerilor de afaceri, motiv pentru care în urma controalelor fiscale se ajungea des la reîncadrarea veniturilor și impunerea de sume suplimentare de plată.
În aceste condiții OUG nr. 130/2021 vine să modifice Legea nr. 165/2018 privind acordarea biletelor de valoare în sensul în care se reglementează interdicția de a acorda tichete cadou altor persoane decât angajații proprii.
În caz de nerespectare a acestei interdicții legale, fapta constituie contravenție și se poate sancționa, din 28 decembrie 2022, cu 14 puncte-amendă. După cum amintește Avocatnet, punctul-amendă reprezintă, după cum apare în Legea nr. 165/2018, ”contravaloarea unui salariu de bază minim brut pe țară garantat în plată, stabilit în condițiile legii.”
Până la 31 decembrie 2021, salariul minim brut pe țară este de 2.300 lei, dar, potrivit HG nr. 1.071/2021, acesta va crește, începând cu data de 1 ianuarie 2022, la 2.550 lei. Prin urmare, până la sfârșitul lui 2021, amenda va fi de 32.200 de lei, urmând ca, de la 1 ianuarie 2022, aceasta să fie de 35.700 de lei.
Citește și Până când sunt valabile voucherele de vacanță emise în 2019
Citește și 2022 îngheață salariile bugetarilor iar pensiile speciale nu se acordă aleșilor locali
Așa cum apare în OUG nr. 130/2021, tichetele cadou sunt “bilete de valoare acordate ocazional angajaților proprii pentru cheltuieli sociale”. Astfel, după cum se mai prevede în OUG-ul amintit, se interzice în mod expres acordarea de tichete cadou altor categorii de beneficiari decât angajații proprii. În reglementarea precedentă era prevăzut faptul că, prin excepție, puteau fi ”acordate tichete cadou și altor categorii de beneficiari, pentru campaniile de marketing, studiul pieței, promovarea pe piețe existente sau noi, pentru protocol, pentru cheltuielile de reclamă și publicitate.”
Dacă unii contribuabili plăteau pentru tichete numai impozit pe venit, pentru că ei considerau că vorbim de venituri din alte surse, alți contribuabili plăteau și contribuții sociale pentru pensii și sănătate, pentru că le considerau venituri de natură salarială. La controale, Fiscul a optat pentru a doua intepretare, așa că mulți contribuabili s-au trezit în ultimii ani cu reîncadrări de venituri și sume suplimentare de plată.
Așadar, Guvernul a considerat până la urmă că, pentru a elimina controversele, cea mai bună variantă este de a elimina posibilitatea ca tichetele cadou să ajungă la salariați prin intermediul terților.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.