De asemenea, potrivit legii, angajatorul poate decide cine le primeşte şi cine nu. Acordarea tichetelor de masă este o opțiune, nu o obligație a angajatorului. Așadar, pot primi tichete masă angajații ai căror angajatori decid că pot acorda acest beneficiu la muncă.
De asemenea, fiecare angajator are dreptul de a decide cine primește tichete de masă în 2023. Legea prevede că angajatorii au posibilitatea de stabili criterii de selecție pentru salariații care pot primi tichete de masă. Acestea trebuie însă prevăzute în contractele colective de muncă sau regulamentul intern. Așadar, decizia de acorda tichete de masă nu se propaga automat asupra tuturor angajaților.
Dacă vrei să schimbi locul de muncă în 2023, poți să întrebi anterior angajatorul dacă îți poate acorda tichete de masă și să fii bine informat cu privire la care sunt joburile în care ai acest drept.
Citeşte şi: Bonuri/tichete de masă 2023. Este angajatorul obligat să le acorde? Ce spune legea
În ceea ce privește angajații cu normă parțială de lucru, aceștia au aceleași drepturi ca angajații cu normă întreagă.
Calculul numărului de tichete de masă cuvenite pentru angajații cu timp parțial este la fel cu cel al angajaților cu timp întreg. Cu alte cuvinte, nu se determina proporțional cu timpul lucrat.
De exemplu, dacă în cursul unei luni cu 20 de zile lucrătoare avem 2 angajați care lucrează întreaga lună însă unul are program întreg de 8 ore și celălalt de 4 sau 6 ore, ambii vor primi câte 20 de tichete de masă, potrivit bestjobs.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.