The Economist: Multe guverne arabe vor ca Hamas să dispară

DCBusiness Team |
Data publicării:
Forumul Țărilor Arabe și Musulmane / Foto: OIC
Forumul Țărilor Arabe și Musulmane / Foto: OIC

Multe guverme arabe vor ca Hamas să dispară iar motivul este că războiul din Gaza va afecta planurile lor economice.

Cu toții vor ca războiul să se termine. Și cu toții vor ca altcineva să îl încheie. Acesta a fost mesajul, în același timp banal și controversat, transmis de liderii celor 22 de membri ai Ligii Arabe și ai Organizației pentru Cooperare Islamică (OCI), un grup de 57 de state majoritar musulmane. Totul a reieșit de la un summit extraordinar desfășurat la 11 noiembrie la Riyadh, capitala saudită.

Reuniunea a avut loc după mai bine de o lună de la începerea războiului din Gaza, care rămâne un punct fix pe ecranele televizoarelor și în conversațiile din Orientul Mijlociu. Situația dificilă a palestinienilor captează atenția arabilor și inflamează emoțiile într-un mod în care situația dificilă a sudanezilor, a yemeniților sau a sirienilor nu o face. Summitul comun s-a încheiat cu o declarație tranșantă care reflectă această furie: a solicitat o încetare imediată a focului, a implorat statele membre să "rupă asediul asupra Gaza" și a cerut un embargo asupra armelor pentru Israel.

Un summit care arată lipsa unității

Ar fi ușor să respingem reuniunea ca pe un atelier de discuții, ceea ce Liga Arabă este adesea. Mai mulți lideri au denunțat standardele duble ale Occidentului în ceea ce privește palestinienii. Destul de corect. Cu toate acestea, au făcut acest lucru la un summit în care Bashar al-Assad, unul dintre cei mai mari criminali de război din acest secol, a fost invitat să vorbească despre crimele de război israeliene. Departe de a rupe asediul din Gaza, Egiptul a contribuit la menținerea acestuia timp de aproape două decenii. Nimeni din OCI nu vinde arme Israelului - deși unele state membre le cumpără de la Israel.

Totuși, dacă citim printre rânduri, summitul a fost revelator. Contradicții profunde stau alături de reacția regională la război. Multe state din Golf, de exemplu, ar dori ca Israelul să scape de Hamas, chiar dacă se tem că acest lucru va trezi extremismul în propriile lor țări. Acestea doresc să vadă "axa de rezistență" a milițiilor Iraniene rănită, dar se tem să nu fie prinse la mijloc. Timp de mai mulți ani, ei au promovat povestea unui nou Orient Mijlociu, axat mai degrabă pe economie decât pe ideologie iar acum se tem că un război de lungă durată în Gaza va da peste cap aceste planuri.

2. -imagine fara descriere- (f-0kv2fxwaawb8a_17239900.jpeg)

Iranul nu a avut succes

Ebrahim Raisi, președintele Iranului, a vorbit timp de aproape 40 de minute la summit; sub roba sa clericală purta o  eșarfă palestiniană. La un moment dat, el a îndemnat țările musulmane să trimită arme palestinienilor. Această sugestie a fost ignorată în mod politicos. Mai mulți alți participanți au îndemnat la sancțiuni diplomatice și economice împotriva Israelului, dar și acestea au fost respinse.

Câteva țări arabe și-au rechemat ambasadorii din Israel, dar cele care au legături diplomatice nu sunt dispuse să le întrerupă. De asemenea, acestea au exclus folosirea petrolului ca armă, așa cum au făcut în 1973, când OPEC a impus un embargo țărilor care au sprijinit Israelul în timpul războiului de Yom Kippur. "Acest lucru nu este pe masă astăzi", a declarat Khalid al-Falih, ministrul saudit al investițiilor, la o altă conferință la începutul acestei luni. Saudiții au nevoie de mulți ani cu venituri stabile din petrol pentru a-și finanța planurile de diversificare economică. Ultimul lucru pe care doresc să îl facă este să forțeze un embargo care ar stimula țările occidentale să accelereze tranziția lor de la petrol.

Rezultatul summitului a fost unul divizat. Unii arabi au fost mulțumiți de retorica dură; alții s-au plâns că guvernele lor sunt prea pasive în ceea ce privește războiul. Dacă sunt date la o parte amenințările militare sau sancțiunile economice, nu rămân decât vorbe dure.

Interesele economice primează

Toată lumea acționează din interes propriu. Saudiții au decis să meargă mai departe cu Sezonul Riadului, un festival anual care face parte din planul lui Muhammad bin Salman de a relaxa restricțiile culturale ale regatului. Acest lucru le-a adus o grămadă de critici: prințul moștenitor vrea ca oamenii din Riyad să se distreze în timp ce oamenii din Gaza mor. O astfel de condamnare îi nemulțumește pe saudiți, care au impresia că sunt arătați cu degetul, ca și cum doar ei petrec în timp ce restul regiunii jelește.

Cu toate acestea, o mare parte din regiune încearcă să se comporte ca și cum totul ar fi ca de obicei. Chiar și Iranul a permis până acum ca o măsură de pragmatism să-și limiteze acțiunile. Deși milițiile sale au efectuat atacuri regulate asupra unor ținte israeliene și americane, a decis să nu irosească Hezbollah, gruparea șiită libaneză care este cel mai puternic reprezentant al său, într-o bătălie totală pentru a-i susține pe palestinieni. În marja summitului, prințul Muhammad a purtat discuții cu Raisi, prima lor întâlnire față în față și prima vizită în regat a unui președinte iranian din 2012 încoace. A fost un semn că detensionarea la care au ajuns în martie este încă valabilă. Nimeni nu dorește un război regional - cel puțin nu acum.

3. -imagine fara descriere- (f-qlvqgxmaaaamr_77438700.jpeg)

Perspective

Pe termen lung, însă, evenimentele din ultimele șase săptămâni ne reamintesc că recenta acalmie din Orientul Mijlociu este fragilă. Regiunea se află încă la răscrucea dintre un conflict nesfârșit și încheierea conflictelor, iar războiul din Gaza nu a făcut decât să accentueze acest lucru. Însă, pentru ca pacea să reușească, Israelul ar trebui să facă concesii iar acest lucru poate părea exagerat. Deși nimic nu ar submina mai mult Iranul și pe reprezentanții săi decât un acord de pace cu palestinienii.

Cu toate acestea, discuțiile de pace sunt cea mai bună speranță pe care o pot avea alte state arabe. America le-a împins să se angajeze în favoarea unei forțe multinaționale care să asigure securitatea în Gaza după război. La o conferință de presă după summitul de la Riad, Faisal bin Farhan, ministrul saudit de externe, exasperat, le-a spus reporterilor să nu-l mai întrebe despre planurile pentru o Gaza postbelică. "Singurul viitor, și aceasta este poziția unificatoare a lumii arabe, este o încetare imediată a focului", a spus el. Cu cât războiul se prelungește mai mult, susțin diplomații arabi, cu atât mai greu va fi să ne imaginăm ce va urma. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Calculator schimb valutar

EUR
Azi 4.9748
Diferența -0.0008
Zi precendentă 4.9756
USD
Azi 4.7679
Diferența 0.0319
Zi precendentă 4.736
Schimb
in
EUR flag1 EUR = 4.9748 RON
USD flag1 USD = 4.7679 RON
GBP flag1 GBP = 5.9347 RON
CHF flag1 CHF = 5.2655 RON
AUD flag1 AUD = 2.9823 RON
DKK flag1 DKK = 0.6667 RON
CAD flag1 CAD = 3.3106 RON
HUF flag1 HUF = 0.0122 RON
JPY flag1 JPY = 0.0307 RON
NOK flag1 NOK = 0.4229 RON
SEK flag1 SEK = 0.4337 RON
XAU flag1 XAU = 420.4739 RON
Monede Crypto
1 BTC = 480677.08RON
1 ETH = 14630.16RON
1 LTC = 525.42RON
1 XRP = 14.54RON
Indicatori financiari
IRCC:
3 luni: Error% p.a.
ROBOR:
3 luni: 5.93%
6 luni: 5.97%
12 luni: 5.99%
EURIBOR:
3 luni: -0.4770 %
6 luni: -0.3880 %
12 luni: -0.1270 %
Indici bursieri | Sursa: BVB
IndiceUltima valoareVariatie
BET17030.210.31%
BET-BK3204.500.39%
BET-EF925.340.35%
BET-FI63457.390.35%
BET-NG1229.880.50%
BET-TR37554.450.31%
BET-TRN36502.860.31%
BET-XT1470.030.34%
BET-XT-TR3186.660.34%
BET-XT-TRN3104.010.34%
BETAeRO885.10-0.56%
BETPlus2515.540.28%
RTL37926.840.28%

Opinii

Profesorul de economie Mircea Coșea
Profesorul Mircea Coșea

Reducerea personalului bugetar: soluție sau populism? Mircea Coșea explică ce este greșit

Profesorul de economie Mircea Coșea oferă o...

Muncitor uzină siderurgică / sursa foto: Freepik.com

UGIR: Privatizările necontrolate pot expune România la riscuri pe termen lung

Apărarea, energia, resursele minerale,...


POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
Informațiile BVB sunt destinate exclusiv pentru folosința individuală a utilizatorului final și nu pentru a fi redistribuite, revândute sau folosite în scop comercial.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel