Războiul rece a fost un vârf al testelor cu arme nucleare. Începând din 1945 și până în prezent, mai ales în anii 1950-1960 au fost efectuate 2100 de astfel de teste. Aproape un sfert s-au făcut în subteran. Chiar dacă pentru testele lor nucleare puterile deținătoare de astfel de arme au ales regiuni îndepărtate, izolte, particulele radiactive s-au împrăștiat pe tot globul. Pe la mijlocul secolului trecut, un grup de cercetători britanici, studiind modul de repartizare a acestor particule au identificat formarea unor curenți de aer în atmosferă.
Mergând mai departe, oamenii de știință britanici au mai descoperit altă consecință a exploziilor nucleare: impactul lor asupra vremii, mai precis asupra precipitațiilor, cu precădere a ploilor înregistrate în zone situate la foarte mare distanță de poligoanele de testare. Aceste experimente au determinat formarea unor nori mult mai denși și au sporit, în medie cu 24%, numărul ploilor.
Citește și SUA reiau TESTELE NUCLEARE. Avertisment DUR la adresa Rusiei și Chinei
Pornind de la concluziile formulate de colegii lor în urmă cu câteva decenii, experții intenționează acum să le folosească pentru alte studii. ”Cel puțin teoretic ar fi posibil ca, gândind un instrument, să influențăm vremea pe Terra în așa fel să reducem perioadele de secetă sau să prevenim inundațiile din cauza ploilor torențiale”, scrie Der Standard.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.