"S-au plătit până acum aproximativ 149 de milioane de lei, deşi până în prezent Guvernul nu a alocat niciun leu Primăriei Municipiului Bucureşti, comparativ cu anul trecut, când Primăria Capitalei a încasat de la Guvernul României suma de 538 de milioane de lei. Astfel, au fost deja achitaţi aproximativ 149 de milioane de lei, iar restul de 20,8 milioane de lei şi nu 25,3 milioane de lei aşa cum arată cifrele diseminate în spaţiul public, precum şi penalităţile aferente vor fi achitate în zilele următoare, în momentul de faţă existând un flux constant de încasări", menţionează Termoenergetica într-un comunicat.
Potrivit sursei citate, în ceea ce priveşte valoarea facturii aferente lunii ianuarie de aproximativ 180 de milioane de lei (181.159.707 lei), aceasta se află încă în perioada de graţie, termenul final de plată fiind 30 martie. Reprezentanţii Electrocentrale Bucureşti au afirmat, luni, într-un comunicat, că Termoenergetica este în continuare subfinanţată şi înregistrează, la data de 2 martie, datorii ieşite din scadenţă faţă de ELCEN în valoare de 206,558 milioane de lei.
Potrivit sursei citate, din suma totală datorată, 25,398 milioane de lei reprezintă creanţă neachitată aferentă lunii decembrie 2019, cu scadenţă 29 ianuarie 2020 şi perioadă de graţie de 30 de zile depăşită, "fapt ce conduce la perceperea de penalităţi, conform prevederilor legale aplicabile". "Constatăm, din păcate, că se repetă povestea nefericită a RADET: se acumulează datorii, se depăşesc termene scadente şi se percep penalităţi aferente facturilor achitate cu întârziere", notează reprezentanţii ELCEN.
Citește și Termoenergetica este subfinanțată și îngropată în datorii
De asemenea, 181,159 milioane de lei reprezintă valoarea facturii aferente lunii ianuarie, cu scadenţă depăşită în 29 februarie 2020, conform sursei citate.
"Subliniem faptul că Termoenergetica nu a constituit garanţia conform contractului de vânzare-cumpărare a energiei termice nr. 1/2019 şi reglementată de Ordinul ANRE nr. 35/2013. Deşi, în cadrul şedinţei CGMB (Consiliul General al Municipiului Bucureşti, n.r.) din 14.11.2019, s-a aprobat majorarea capitalului social al Termoenergetica cu 645.880.000 lei, banii au rămas doar pe hârtie. PMB (Primăria Municipiului Bucureşti - n.r.) s-a angajat că va vira această sumă în contul companiei, însă, în realitate, Termoenergetica este în continuare subfinanţată. Menţionăm că PMB înregistrează subvenţie restantă încă din luna noiembrie 2019; în consecinţă, nu se asigură un echilibru financiar care să permită prestarea în condiţii de siguranţă a serviciului public de alimentare cu energie termică a bucureştenilor", se arată în comunicatul citat.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.