Ministerul Finanţelor ar putea prezenta săptămâna viitoare Ordonanţa de Urgenţă pentru scăderea TVA de la 9% la 5% pentru servicii de cazare, conform ministrului de resort, Eugen Teodorovici.
"Săptămâna viitoare cred că venim cu o ordonanţă de urgenţă pentru reducerea TVA de la 9 la 5% pentru turism. Va fi acea scădere pentru partea de cazare şi alte articole în această zonă", a declarat ministrul Finanţelor joi seara la Antena3.
Teodorovici a arătat, în context, că şi măsura acordării voucherelor de vacanţă a fost una foarte bună însă trebuie găsite soluţii pentru încurajarea folosirii voucherelor şi în extrasezon.
"Partea de vouchere este o măsură care s-a dovedit foarte bună şi care trebuie să rămână mai departe şi anul viitor într-o formă sau alta. Banii trebuie să se ducă în turism. În această zonă trebuie să facem cel puţin ce fac alte state membre UE. Trebuie să încurajăm folosirea voucherelor în extrasezon. Pentru că în zonele cu timp limitat precum Marea Neagră sau Delta Dunării sunt şase luni pe an când scade foarte mult turismul. Trebuie să găsim măsuri care să încurajeze creşterea în acele perioade", a precizat Teodorovici.
Potrivit Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism (ANAT), valoarea voucherelor de vacanţă emise în primele opt luni ale acestui an a ajuns la peste 223,6 de milioane de euro, fiind de 7,7 ori mai mare faţă de cea din 2017.
În august 2018, valoarea voucherelor s-a ridicat la 17,1 milioane de euro, fiind emise aproximativ 1,3 milioane de tichete pe hârtie, în valoare de 14,1 milioane de euro, şi peste 264.000 vouchere pe suport electronic, în valoare de trei milioane de euro.
Iunie 2018 a fost luna cu cea mai mare valoare a voucherelor de vacanţă emise, respectiv 125 de milioane de euro.
Reprezentanţii ANAT recomandă, având în vedere experienţa acestui an, când cele mai multe vouchere de vacanţă s-au emis în luna iunie, în plin sezon estival, ceea ce a făcut în multe cazuri destul de dificilă alegerea vacanţei dorite, ca în 2019 acestea să fie date la începutul anului.
Valabilitatea voucherelor de vacanţă este de un an de zile. Cei care le-au primit în acest an şi nu le-au valorificat deocamdată le pot folosi pentru vacanţe în timpul iernii şi chiar vara viitoare, dacă sunt cumpărate din timp. Mai multe agenţii de turism au lansat deja pachete de vacanţă cu transport, cazare, servicii de masa, tratament şi alte servicii asociate pentru vara viitoare.
Voucherele de vacanţă au fost introduse pe piaţa din România în 2009, dar acordarea lor a fost oprită în sistemul public după un an, din cauza crizei economice, şi de atunci a fost restricţionată an de an prin act normativ. Până anul trecut, doar angajaţii din sistemul privat au primit vouchere de vacanţă. În România, voucherele de vacanţă sunt emise de companiile de tichete valorice Up Romania, Edenred şi Sodexo Pass.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.