"Nu trebuie să pornim de la ideea că trebuie să fie modificată. Dacă va fi un motiv să aducă un plus pentru români cu siguranţă suntem deschişi la orice fel de propunere, dar până atunci cei care speră să nu mai spere, pentru că speră degeaba", a spus Teodorovici.
În ceea ce priveşte discuţiile legate de ROBOR şi de taxarea băncilor, ministrul a precizat că luni va avea loc o nouă întâlnire a Comitetul de Supraveghere Macroprudenţială şi că sunt mai multe scenarii pe care se lucrează şi, în cazul în care se va decide să fie modificată ordonanţă, va fi modificată strict în avantajul celor care iau împrumuturi în lei.
Citește și: Îndemnul lui Eugen Teodorovici pentru Klaus Iohannis
"Luni, pe 18 februarie, este a doua şedinţă a Consiliului de Supraveghere Macroprudenţială.(...)Sunt nişte scenarii pe care se lucrează, le vom discuta luni, pe 18. Nu ştiu dacă va fi acela momentul în care să definitivăm concluzia, să avem clar concluzia. Noi sperăm că da, dar dacă va mai fi nevoie de încă o discuţie, va mai fi încă una şi după aceea vom vedea exact dacă este nevoie să modificăm sau nu această Ordonanţă 114. Dar dacă ea se va modifica se va modifica strict în avantajul celui care ia împrumut în lei.(...) Înţelegem care este rolul băncii în economia de piaţă. Este un istrument foarte util, dar nu vrem să fie un alt comportament decât este la nivel european. Păi în România e cel mai mare profit, cea mai mare diferenţă între dobânda la împrumuturi şi la depozite, adică dobânda pasivă cu dobânda activă, diferenţa este foarte mare între cele două. Sunt multe anomalii care se întâmplă în România în zona pieţei bancare comparativ cu ce se întâmplă la nivel european. Nu vrem decât să fie un tratament corect şi în România, de ambele părţi. Pornim de la interesul românului şi vedem exact cum putem să modificăm, adaptăm ce este azi ca şi cadru legislativ.(...) Românii pot să fie siguri că, dacă se va schimba ceva, se va schimba şi mai mult în bine decât ce este azi pentru cei cu credite în lei", a explicat Teodorovici.
Întrebat despre posibilitatea eliminării taxei de 2% pentru companiile din energie, aşa cum a anunţa preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, ministrul Finanţelor a răspuns că va trebuie discutat la nivel de coaliţie pentru a vedea exact care este decizia finală, şi a subliniat că el, personal, nu a participat la vreo discuţie de acest fel.
Citește și: Un ministru acuză. Un ajutor pentru copii, în pericol
De asemenea, Eugen Teodorovici a afirmat că se face un lobby intens în afară ţării legat de această ordonanţă şi că, în curând, o să fie explicat foarte clar care sunt presiunile.
El a mai spus că trebuie făcută o analiză pe companii, şi în speţă pe zona Ministerului Energiei, care trebuie să fie mai activ.
Ordonanţa de Urgenţă 114/2018 aprobată la finele lunii decembrie, instituie taxe noi pe cifra de afaceri pentru sectorul energetic şi telecom, precum şi taxe pe activele din sistemul bancar.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.